Предстоящи събития в София за събота 3 март , 2018 г.

samarsko-zname
Самарското знаме

Избрахме за вас предстоящи събития в София на националния празник на България

Предстоящи събития в София за събота 3 март , 2018 г.

10:00 Общински културни институти с вход свободен 

На 3 март 2018 г. (събота) с БЕЗПЛАТЕН ВХОД за столичани и гостите на града ще работят парк-музей „Врана“, Регионален исторически музей – София“ и Софийската градска художествена галерия.

Работното време на парк-музея „Врана“ е от 10 до 16 часа; Софийската градска художествена галерия е отворена за посетители от 11.00  до 18.00 часа, Регионалният исторически музей – София – от 10.00 часа до 18.00 часа, а археологическото ниво на базиликата „Света София“ – от 10 до 17 часа.

10:00 Национален Военноисторически музей 

Музеят ще изложи бойните знамена на българското опълчение сред които е оригинала на Самарското знаме

10:00 НДК 

Пет творчески работилници за деца в рамките на „Салон на музеите в НДК“

11:00 Паметника на незнайния войн 

Пред паметника на Незнайния воин ще се състои церемония по издигане на Националното знаме. В ритуала ще вземат участие вицепремиерът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, Н. Пр. Посланикът на Русия – Анатолий Макаров и др.

11:45  Паметника на българския опълченец

Тържествено честване на Националния празник на Република България. 

Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”. 

В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, певците Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, ученикът Мартин Желев.

12:00 Пред сградата на Президентството

Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

11:00 Национален Исторически музей (НИМ) 

По случай 140-годишнината от освобождението на България, НИМ организира ще бъде открита изложба  „Знаци на свободата и героизма“, посветена на Руско-турската освободителна война

15:00 Стадион Vivacom Аrena-Георги Аспарухов

Футбол Първа лига Левски – Берое

16:00 Къща-музей „Иван Вазов“

По повод Националния празник на България, на тържествена церемония ще бъдат връчени отличията “ Златна монета “ за приност в развитието на българската наука и култура.

16:30 Мега Мол

Да отпразнуваме 3-ти март заедно! Очакваме Ви в 16.30 часа на ниво партер в Мега Мол! Ще Ви посрещнем с най-вкусната българска погача и ще се погрижим да загреете сърцата си с уникални фолклорни танци и автентична българска музика.

18:30 Площад Народно събрание

На пл. „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.

 

22:00 Sofia Live Club

Тъпани и Гайди на 3 март Традицията повелява… Под звуците на традиционни родопски ритми от тържествени тъпани и гайди ще отбележим 140 години от Освобождението на България. Музика от дълбините на родопския фолклор ще звучи от сцената на най-добрия клуб за жива музика у нас. Преплитане на оригинални, автентични и цветни мелодии ще допринесат за магията, а вокалът на народната певица Валентина Добрева ще ни отведе в дебрите на Родопа. „ТЪПАНИ и ГАЙДИ“ съществува от 2011 година. Родопският звук е заложен в основата на звученето, но е преплетен с тежък съпровод на австралийско диджериду и перуански кахон. В групата се срещат традиционни първобитни инструменти от три различни континента: * Австралийското диджериду – най-древният духов инструмент в света. * Кахонът – древен ударен инструмент роден в Южна Америка, Перу. * Каба Гайдата – един от първите дървени духови инструменти възникнали на Балканите.