Популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на традиционното Велошествие „За по-чист въздух“ тази неделя

veloshestvie-za-po-chist-vazduh

Много популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на традиционното Велошествие „За по-чист въздух“ тази неделя.

Стартът на колоездачите е точно в 11 ч. по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден колоритен спортен празник с много атракции, детски надпревари, викторини с награди, усмивки и забавления.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пункт пред главния вход на Народно събрание ще бъде отворен в 10.00 ч. за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече седма поредна година, заедно с още над сто прояви, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Скица на маршрута, последни новини и всичко за предстоящото в неделя покрай Велошествието можете да намерите в подробности в специалната Facebook страница на събитието.

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъде четирикратният олимпийски медалист – пренаписалият историята на световната гимнастика Йордан Йовчев.

Заедно с тях ще потеглят част младите таланти, определени за лица на „София – европейска столица на спорта“ в последните години: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, направилата уникален пробив във фехтовката сабльорка Йоана Илиева, състезателката на шорттрек Катрин Мануилова и записалата невероятен световен пробив в планинското колоездене Изабела Янкова. Всички те ще поздравят участниците и ще отправят послание за по-зелена и спортна София.

На старт традиционно застават и известни личности от културата, политиката и бизнеса, служители в посолствата у нас и др.