По традиция – хвърлят кръста в езерото „Дружба“ за Богоявление

jordanovden-bogoyavlenie-ezeroto-druzba

По традиция и тази година кръстът на Богоявление ще бъде хвърлен в ледените води на езерото в ж.к. „Дружба-1“ на 6 януари 2023 г, петък. Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“ от 13 ч. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“.

!!!!
Тази година по инициатива на жители на район „Искър“, събитието цели да събере на едно място, колкото се може повече жители и гости на района, облечени в народни носии! Нека по този начин за пореден път да покажем обичта си към българските традиции и духа на българщината в район „Искър“.

Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието на 6 януари 2023 г. от 9 до 12 ч пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. След 11 ч ще започнат и медицински прегледи, на които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление, трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в зоната с ограничен достъп до понтона.

Поради мерки за безопасност броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 45 по реда на тяхното записване.
Достъпът в зоната за сигурност край понтона е ограничен. Ще бъдат допускани служители, официални лица и журналисти след показване на журналистическа карта.

Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп.