Паркът „Лумина“ в София отваря врати със 130 светлинни инсталации

Със светлинно шоу Ботаническата градина на БАН чества 30-годишен юбилей. Снощи паркът отвори врати, а на светлинните ефекти ще можем да се насладим до 28 февруари.

„Това не е първият парк със светлинни инсталации в София, но разликата между този проект и другите, които досега са се случвали, е огромна, най-вече в мащаба. Говорим за около 130 отделни светлинни инсталации на трасе, което е около 1,5 км. Отнема близо час да направите разходка през няколко зони с различна тематика“, каза мениджърът на парка Дилян Аврамов в студиото на България он еър“.

Посетете екзотично сафари, наблюдавайте звездното небе и се гмурнете в подводния свят. Това са само част от атракциите, които сме подготвили за вас!

А за най-малките, и не само, имаме още една изненада, която ще ви позволи да се потопите още по-дълбоко в нашата Вълшебна градина и да откриете тайните на историята, която създадохме… Всичко, което трябва да направите, е да сканирате QR кода в Lumina Park и да изпробвате уменията си в специална игра, вдъхновена от темата на Lumina Park. Ако успеете да отговорите правилно на въпросите, ви  очакват светещи награди.

През 2021 в Познан, Полша отвори врати първият Lumina Park, който показа изложбата „Духове на гората“ на талантливата визуална артистка Марта Мулава. В следващите 3 години екипът отваря паркове в цяла Европа – в Прага, Будапеща и  Вилнюс,  а вече е ред и на София! 

Във всеки град, паркът работи с утвърдени артисти, следвайки мисията си да разпространява изкуството, като го прави достъпно за всички посетители. Посещението на Lumina Park предлага неповторима възможност да се потопите в завладяващите творби на уважавани полски художници, окъпани в милиони светлини.

Във Вълшебната градина ще откриете необикновени инсталации, в които светлината играе централна роля, осигурявайки атмосфера на загадъчност, съчетана с необикновени многосетивни усещания. Тук въображението не познава граници. 

Какви арт инсталации ще има в Lumina Park София през сезон 2023/24?

  • „Искрящите глави” – Martha Mulawa
  • „Жерави” – Jarosław Koziara
  • „Господари на гората” – Martha Mulawa