Отварят зоопарка, Столичната библиотека, художествената галерия и регионалния исторически музей

lions-terez-i-masud
Лъвчетата Терез и Масуд

Столичната община отваря за посетители зоологическата градина, Столичната библиотека, Градската художествена галерия и Регионалния исторически музей „София“.

Работното време на Софийския зоопарк – продажба на билети на касите от 9:00 ч. до 16:30 ч. и разрешен престой на посетители в зоопарка до 18 ч. при спазване на дистанция, както при закупуването на билетите, така и при посещението в градината.

По-голямата част от животните ще може да бъдат наблюдавани във външните им заграждения.

С цел избягване на събиране на хора в закрити пространства посетителите Залите „Големи котки, терариум и аквариум“ и Зала „Гиганти“ ще са затворени за посетители до второ нареждане.

Достъпът до пейките и детските площадки в Зоологическа градина – София ще бъде ограничен, в съответствие с мерките, предвидени в Заповедта за разрешение за разходки в градски паркове и градини на СО от 27.04.2020.

Призоваваме посетителите да спазват мерките за безопасност – препоръчително е използването на лични предпазни средства (маски, ръкавици, дезинфектанти и др.), спазване на дистанция от поне 2,5 м. между отделните групи посетители, както и да не се струпват множество хора на едно място, да се придвижват само по алеите за посетители. Напомняме, че влизането с домашни любимци, велосипеди и тротинетки в зоопарка, е абсолютно забранено.

Двете тоалетни на територията на зоопарка ще са отворени от 9 до 18 ч. и ще бъдат затваряни на всеки 2 часа по 15мин. за дезинфекция.

Всеки посетител, който предлага храна на животните, което е абсолютно забранено, ще бъде незабавно извеждан от зоопарка от охраната.

Спазването на правилата на зоопарка и посочените мерки във връзка с епидемиологичната обстановка и заплахата от зараза с Covid 19 от страна на посетителите е проява на отговорност към опазването на здравето на животните, посетителите и персонала на Зоологическа градина – София, която е парк със специално предназначение и единствен дом на много птици и животни.

Зоопаркът и Столичната библиотека отварят от утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Посетителите на библиотеката ще могат да взимат книги, но няма да ползват читалните.

От 20.30 часа утре театър „София“ ще открие сезона на външната си сцена със спектакъла „Апетит за череши“.

На 18 май отваря врати Музеят за история на София, а Градската художествена галерия на – 19.

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

отваря от 14 май 2020 за индивидуални посещения:
Двореца, Музея за християнско изкуство,
Музея на социалистическото изкуство,
Софийски арсенал – Музея за съвременно изкуство, къщите музеи на Вера Недкова, Иван Лазаров и Андрей Николов. 

При посещенията са задължителни следните мерки, продиктувани от епидемичната обстановка в страната:
• Посетителите и информаторите в залите да носят маски;
• Посетителите да дезинфекцират ръцете си на входа;
• Поединичен достъп до касите при спазване на дистанция;
• Разглеждане на експозициите при спазване на дистанция;
• Поединично ползване на сервизните помещения.

Kвадрат 500 остава затворен до второ нареждане, тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация.

20 сцени на открито за представления и концерти ще бъдат на разположение на артистите, като на тях ще се допуска провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет.

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в парковете и градините в столицата, а изложбите на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, парка на НДК и градинката на „Кристал“.

Обсъжда се и идеята за автокина на открити места в София.