Отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица

regionalen-istoricheski-musei
Регионален исторически музей - София

На 3 април 2018 г. (вторник) отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица на България.
Дирекция „Култура” на Столична община организира в празничния ден поредица от културни прояви с ВХОД СВОБОДЕН за столичани и гостите на града:

–       от 11.00 до 13.00 часа, в Американския център на Столична библиотека – представяне на проекта „Дзяло“ – научно пространство сайт с е-списание в областта на хуманитаристиката за българистични изследвания в периода Х-ХХI век, съфинансиран от сесиите на Столична програма „Култура“ за 2017 и 2018 г.

Проектът „Дзяло“ – сайт и списание, обединява интересите не само на академичните, университетските, музейните и творческите среди в България, но и на учени от Европа и света, част от които са автори на тематичните броеве на е-списанието. „Дзяло“ поддържа информационна среда в областта на хуманитаристиката и създава оригинален продукт с научно-културен облик. Включените материали изследват, разработват, анализират и вписват богатството на културните ни традиции, език и ценности в европейското разнообразие, като ги и съпоставят. 

–       12.00 часа, под стъкления купол на Ларгото. 

КОНЦЕРТ НА СОФИЙСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР с диригент Васил Делиев.

Събитието е организирано съвместно с Общински културен институт Дом на културата „Искър“.

В програмата: произведения на Нечо Русев, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Милчо Левиев, Дико Илиев и др.          

–       17.00 часа, Градина „Кристал“ – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ГРАДСКИ ИСТОРИИ”.

Историите на града ни са с висока степен на лавинна опасност. Те са тези мънички камъни, които, къде на шега, къде не, показват новата насока, към която се движим. Понякога те са свързани директно със сградите, друг път с хората или усещането за тази преходност, в която живеем. И все пак те са оформили града от един малък градец с почти 13 000 души до мегаполиса, който е днес.

София! Градът на Божията Премъдрост, събрал в себе си 1.2 милиона души и 492 квадратни километра землище, е цяла вселена от приключения, комедии, трагедии, поезия и личности. За 139 години като столица и 6 хилядолетия като населено място ни показва цял калейдоскоп от събития и случки. Градът, който расте, но не старее, има толкова много лица, че понякога те е страх какво ще откриеш. И все пак, това е градът, който е част от нас.

Изложбата е посветена и на третия рожден ден на Етюд-и-те на София, появили се на шега, благодарение на любовта на едно момче към града и натякването на приятелите му, но превърнали се в хроника на променящия се град.

В откриването ще участват Духовият оркестър и мажоретките към Първа английска гимназия.

–       18.00 часа, под стъкления купол на Ларгото –  КОНЦЕРТ НА АКАПЕЛНА ГРУПА SPECTRUM.

Група „Спектрум” е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален акомпанимент. Боряна Йорданова, Весела Морова, Атанас Кулински, Янко Янков и Константин Бейков са музиканти с богат и разностранен опит. Те са артисти с ярко сценично присъствие и енергия, обединени в обща цел – да създават качествено и естетически издържано изкуство, показвайки съвременното лице на българската акапелна музика.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.