Огнено шоу, музика и кино в Националният военноисторически музей

12-часовият празничен маратон на открито с вход свободен на 3 и 4 юли за нощта на музеите

На 3 и 4 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 105 години от създаването си. С вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция музеят ще работи от 18.00 до 23.00 ч. на 3 юли и от 10.00 до 17.00 ч. на 4 юли.

Празничният маратон започва със специална програма на 3 юли вечерта, когато отбелязваме и европейската инициатива Нощ на музеите. За настроението на всички посетители в музея, ще се погрижат представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейски част.

В късните часове на деня тъмнината ще бъде разпръсната от уникално огнено шоу на клуб “Дивинитас”.

Всички любители на българското кино ще имат възможност да гледат четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени от Българската национална филмотека в тазгодишния Сезон на класическия филм, организиран от Асоциацията на европейските синематеки. Прожекциите ще бъдат съпроводени с музика на живо, изпълнена от Бояна Желязкова-Зарева – цигулка, и Ясен Обретенов – пиано.

По повод празника екипът на музея инициира кампанията “105 години заедно”. Чрез нея всички посетители на НВИМ могат да изпращат снимки и видеа, които са заснели там през годините. Получените спомени ще станат част от празнично видео, което ще бъде прожектирано на рождения ден на НВИМ – 4 юли и ще бъдат споделени в интернет страницата и социалните му мрежи.

Музеят е създаден през 1916 г., когато в разгара на Първата световна война главнокомандващият действащата армия ген. Никола Жеков издава заповед №391