Общинските музеи и зоологическата градина с вход свободен. DJ, музика и театър в метрото за деня на София.

3d-mapping-show-sofia

По повод 17 септември – Ден на София общинските музеи и столичния зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

В историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“. Обектите ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, относно недопускане разпространението на COVID – 19.

Мотриса от третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура за Деня на София, съобщиха от Столична община.

Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства през утрешния ден. 

Влакът ще бъде подобрен с озвучаване, и художествено осветление, брандинг и украса, и изпълнена с млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19:30 ч. на 17 септември.

Акцията е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг-Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща. Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото „Когато движението среща промяната“. 

В мотрисата зад диджей пулта ще застанат градските легенди на електронната музика – DJ VLD и Disco Manga. Акцията се осъществява със съдействието на Столична община, а домакин и съорганизатор е Метрополитен ЕАД.

 Мотрисата ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На всеки пробег по маршрута от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп, БГ поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт. 

На борда на мотрисата, стюарди ще съблюдават за сигурността, носенето на предпазни маски и недопускането на струпване на прекалено голям брой пътници, във връзка с противоепидемичните мерки.