Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

служби по великден

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в столицата, съобщиха от пресцентъра на службата.

Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, след проверка през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника.

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“.

От НСО добавят, че в понеделник, 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, от 10:00 часа ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отдадена пред Паметника на незнайния воин в столицата.

Гражданите, които желаят да присъстват, ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Забранено е използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“ от 9:00 часа до 12:00 часа. 

Министерството на вътрешните работи (МВР) обяви засилени мерки за сигурност за обезпечаване на опазването на обществения ред на предстоящите Великденски празници.

Граничен контрол

Ще бъдат викани допълнителни служители при необходимост, обяви главен инспектор Светослав Шарлаганджиев от „Гранична полиция“. Направени са срещи с граничния контрол на съседните държави, за да се оптимизира работата на всички гишета по граничните пунктове. Шарлаганджиев отправи апел към гражданите да пътуват с предварително подготвени документи, необходими им за преминаването. 

Пожарна безопасност

През последния месец на територията на цялата страна органите за пожарна безопасност са организирали съвместни проверки, най-вече на православните храмове, където се очаква струпване на хора, както и на местата за настаняване и заведенията, обяви комисар Георги Толин от ГДПБЗН. Извършени са 1870 проверки, след които са издадени 87 предписания. 

Толин обяви, че около големите православни храмове в страната ще бъдат разположени противопожарни автомобили и линейки. 

Противодействие на престъпленията 

Инспектор Росен Белишки от „Криминална полиция“ полиция съобщи, че домовите кражби през първото тримесечие на годината са с 266 по-малко от тези за същия период през предходната година. Има 33% разкриваемост, обяви той. 

Ще има контрол на определени места и лица от криминалния контингент, обяви той, без да посочи подробности.

Ще бъдат извършвани и специализирани операции за противодействие на престъпността, каза още инспектор Белишки. 

Охрана на гари и автогари

Инспектор Милорад Йорданов от „Охранителна полиция“ съобщи, че е органите на МВР са осъществели контакт с местните власти и частните охранителни фирми, с които са обсъдени начините за обмен на информация. 

Засилена ще бъде охраната на обектите, през които преминават много хора, като гари и автогари, съобщи още той. Проведена е и среща с ръководителите на фирми, които извършват инкасова дейност, допълни инспектор Йорданов. 

В храмовете няма да се допускат хора с оръжие и пиротехнически изделия. 

Пътна безопасност 

Комисар Мария Ботева от „Пътна полиция“ каза, че предстоят тежки дни от гледна точка на трафика. Гражданите да подбират добре времето, в което ще тръгнат на път, да проверят маршрутите, както и техническата изправност на автомобилите, препоръча тя. 

Специализирана полицейска операция за проверка на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества ще върви по време на празничните дни, стана известно по време на брифинга.