Националният исторически музей с изненада за нощта на музеите

национален-исторически-музей

На 19 май 2018 г. от 18.00 до 24.00 ч. Националният исторически музей /НИМ/ ще се включи в 14-ото издание на Европейската „Нощ на музеите“.

Тази година НИМ навършва 45 години и по този тържествен повод музеят за пръв път ще направи нещо безпрецедентно  –  ще покаже на широката аудитория как се е създавал най-големият музей в страната, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи постижения. Кои са били сградите, в които се е помещавал музеят, коя е била първата изложба на НИМ, кои са били първите разкопки на археолозите от музея, кои държавни глави и официални лица са записали възторжени отзиви в книгата за впечатления на НИМ, кои са били най-големите и представителни изложби на НИМ? Всичко това може да научите от изложбата „45 години НИМ“/историята на музея в плакати, снимки и каталози от изложби/.

Историята на НИМ в снимки, плакати, каталози, рекламни материали и награди  ще бъде представена на два етажа в сградата на музея. Втората част ще е разположена в прочутата Пленарна зала, в която на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт. Тук за пръв път чрез фото постери НИМ ще „разкаже” своята „вътрешна” история – посетителите ще могат да видят онази невидима за публиката работа на големия екип от директори, уредници, екскурзоводи и информатори, които създадоха и прославят НИМ като националната съкровищница на България. Виртуална изложба на сайта на НИМ паралелно ще разказва историята на НИМ в снимки.

Тази година мотото на Деня на музеите – 18 май, е „Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества”.

Програмата на събитията в „Нощта на музеите“:

От 9.30 ч. до 24.00 ч. посетителите ще могат  да разгледат:

–       постоянната експозиция на НИМ;

–       изложбата „Спасени за поколенията“, посветена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

–       изложбата „45 години Национален исторически музей“ /историята на музея в плакати, снимки и каталози от изложби/

–       изложбата „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи – ХV–ХІХ в.“. Иновативната експозиция показва нови уникални образци на християнското и народното изкуство от ХV-XIX век.

 –      изложбата „Златарството по българските земи – XVI-XX в.“ В експозицията са показани  над 500 образци от най-голямата и най-представителната частна етнографска колекция, собственост на Антонио Василев, която той събира с вещина и търпение повече от двайсет години.

От 9.30 до 18.00 ч.  

Игра със загадки „Тайните на българската история“

Играта е от типа „търсене на съкровище“, в която два отбора /от по петима души най-много/ обикалят музея и разгадават загадки. Победител е този отбор, който първи открие верните отговори. Ще има и специални награди за победителите.

 От 10.00 до 20.00 ч.

Занимания на деца в ателиетата  на Детския музейно-образователен център:

         10.00 ч. – Рисунки с пясък – създаване на красиви картини  от различни видове пясък.

         12.00 ч. – „О писменехь” –  изработване на инициали от картон, писане с пера и мастило.

 

 

         15.00 ч. – „Старото школо”

 

От 18.00 ч. – 20.00 ч.

  • Керамика”- изработване на съдове от глина и глинени светилници.
  • „Чудодейното измивало” – изработване на сапунчета.

 

  • Рисунки с пясък – създаване на красиви картини от различни
  • видове пясък.

Специална игра „Запознайте се с европейското културно наследство”

/Цена на занимание в ателие – 8 лв./

От  19.00 ч .

Концерт на музикалната група „Оратница“, която смесва български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове. В композициите си „Оратница“ използва инструменти от цял свят.

За първи път: На някои от експонатите на НИМ ще бъдат поставени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация за тях.

Отново: В Нощта на музеите всички издания на НИМ ще могат да бъдат закупувани на щанда на музея с 50% намаление.

Входът на НИМ ще бъде свободен от 18.00 ч. до 24.00 ч.

От 18.00 до 23.00 часа ще има осигурен автобус до НИМ, който ще тръгва от Национална галерия – Двореца на пл.”Александър Батенберг”.

Европейската нощ на музеите ще се проведе на 19 май