Мобилен пункт в район „Витоша“ ще събира опасни отпадъци от домакинствата

vareli-s-opasni-himikali-опасни-отпадъци
Снимка: МОСВ

На 18 май 2024 г.  гражданите ще могат да предадат опасни отпадъци от домакинствата на мобилния пункт, който по график ще бъде в район „Витоша“. Това съобщи Столичният инспекторат на сайта си, цитирано от БТА.

От 10:00 до 18:00 ч. гражданите могат да предадат опасните отпадъци в мобилния пункт, който ще бъде разположен на ул. „Слънце“ № 2 пред районна администрация „Витоша“ . 

В мобилния пункт могат да се предадат опасни отпадъци като лакове, бои, разтворители и разредители за бои, мастила, терпентин, лепила; домакински препарати и химикали – перилни и почистващи препарати, съдържащи опасни вещества, белина, дезинфектанти, препарати за растителна защита и борба с вредителите, киселини, основи, реактиви и др., посочиха от Столичния инспекторат. 

Също така ще бъдат приети и фармацевтични продукти – лекарства с изтекъл срок на годност; флуоресцентни тръби и термометри, информираха от Инспектората. 

Кампанията за събиране на опасни отпадъци на Столичния инспекторат от домакинствата продължава през цялата година. 

През юни е предвидена тридневна кампания за събиране на опасни отпадъци в районите „Сердика“ и „Средец“ на ул. „Париж“ 5 на паркинга пред Столичен инспекторат, на ул. „Пиротска“ (до парк „Света Троица) за районите „Възраждане“ и „Илинден“ и в жк. „Хиподрума“, бул. „Цар Борис III“ № 41 за район „Красно село“. Повече подробности и пълният график за всички райони е достъпен на сайта на Столичния инспекторат

Гражданите могат да направят заявка и за предаване на опасни отпадъци от домовете, информират от инспектората. 

Обаждания се приемат на телефон 0700 11 750 и само в работни дни от 09:00 до 18:00 ч.

Включването на отпадъци с опасни свойства в общия поток битови отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата. 

Конфискувани автомобили и лични коли на полицаи задръстват „Лозенец“