Събития в София за Богоявление (Йордановден)

На 6 януари, четвъртък, по традиция ще отбележим един от най-древните християнски празници Богоявление, Йордановден.

От 8:30 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена арихиерейска Златоустова света Литургия. На площадът пред храма ще бъдат поръсени със светена вода знамена на Българската армия.

Празничният водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия ще се състои в 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Гражданите ще имат достъп до събитието след 09.45 часа през три пункта за проверка – при улиците „Шипка“ и „Париж“, при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 – Враждебна и на представителните знамена на видовете въоръжени сили.

На основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

От 13 часа ще бъде хвърлен кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба-1“.

Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Преди Великият богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост с езерото.

Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието в същия ден от 9 до 12 ч пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и предоставянето на валиден зелен сертификат, като за улеснение районна администрация „Искър“ е организирала разполагането в близост на Център за бързи тестове за КОВИД 19.

След 11 ч ще бъдат направени и медицински прегледи, на които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление, трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата „Искър“.

Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, предвид необходимите мерки за тяхната безопасност.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп и при спазване на мерките за предотвратяване разпространението на КОВИД 19.