Книгата SOFIA URBAN ART за пръв път събира историята на графитите в София от 90-те години на миналия век до днес

sofia-urban-art

На 21 декември (четвъртък) от 19.00 часа в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София ще се състои премиерата на първата книга, разкриваща богатата история на графитите и уличното изкуство в София от 90-те години до днес, съобщиха от екипа на Sofia Graffiti Tour. Книгата “SOFIA URBAN ART разкрива история на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес дело на Sofia Graffiti Tour и е вдъхновена от разнообразието на артисти и стилове през тези три десетилетия.

Графитите са продукт на творческа среда, чието израства­не си струва да се проследи. От първите „бомби“ и „галерии“, групови „джемове“, фестове и изложби до изрисуването на цели калкани, графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до напълно възприета част от съвременната култура на града.

В 256 страници, чрез снимки, документални материали, преки разкази и статии, книгата представя графити сцената в три отделни десетилетия (1990-1999, 2000-2009, 2010-2019), както и в годините от 2020 насам. Изданието стъпва на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори.

Графитите са представени като субкултурно движение и изкуство, със своите особености и характерни черти. Книгата събира и представя значението на много специфични за тази субкултура термини. В книгата ще откриете над 600 архивни кадри, както и интервюта с градски легенди като Destructive Creation, 140 ideas, Nasimo, Ndoe, Vapsky, еmircA и много други други.

“SOFIA URBAN ART“ е предназначена както за ценителите на графитите, така и за незапознатите с различните им проявления. Една от целите на това пътуване през времето е да ви накара да забележите и оцените графитите около вас. Книгата е двуезична, като друга нейна цел е да спомогне софийското улично изкуство да получи дължимото му международно внимание.

На представянето в “Топлоцентрала“ авторите и редакторите на книгата ще разкажат повече за процеса по създаването. В събитието ще се включи и знаковия артист Yeto, който ще сподели спомени и разкази за развитието на графити сцената в София. Графитите не могат без хип-хоп музика и за озвучаването ще се погрижи DJ JUJU. Книгата “SOFIA URBAN ART“ е луксозно издание с твърди корици и в лимитиран тираж. Може да бъде закупена на място по време на събитието, както и предварително поръчана в сайта на Sofia Graffiti Tour.