Предстоящи събития в София – неделя 18 февруари

sirni-zagovezni
Сурва в село Чепино
Предстоящи събития в София – неделя 18 февруари
10:00 „Изложба – базар с ателиета “ Мартеница “ – Национален етнографски музей

Националният етнографски музей – София и „Сдружение на задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София”  Ви канят  на откриването на изложба-базар „Мартеници”. Част от експонатите ще се изработват на място, а посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни техники за създаване на традиционни мартеници. Експозицията ще бъде достъпна за посещение в периода от 13.02.2018 г. до 02.03.2018 г.

За нашите гости Софийската задруга на майсторите на народни художествени занаяти организира ателиета за изработване на мартеници, които ще се проведат на 17-18.02.2018 г. и на 24-25.02.2018 г. от 10.00 до 16.00 часа в залите на Музея.

10:00 Фотографската изложба „Епопея за незабравимите български опълченци“

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя фотографската изложба „Епопея за незабравимите български опълченци“. Нейн автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя ще бъде открита в галерийното пространство на Триъгълната кула (бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16) на 17 януари 2018 г. (сряда) от 17:30 ч.

Фотографската изложба „Епопея за незабравимите български опълченци“ се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение.

Експозицията може да бъде видяна в периода 17 януари – 18 февруари 2018 г. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16).

17:30 Футбол – Левски – Ботев /Пд/ Стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

 

18:30 Сирни заговезни/Поклади/Ората копата в Нови хан

За шеста поредна година НЧ“Иван Вазов-1928″, Кметство село Нови хан и Клубовете за народни танци „Новоханци“ и „Макамлии“ и Кукерска група „Джамал“, организират отбелязването на празника Сирни заговезни.
Сирна неделя или Сирница – това е седмицата между двете заговявания пред Великденския пост. Заповядайте на площада пред НЧ „Иван Вазов“ с. Нови хан, за да станете част от провеждането на типичните обичаи, свързани с празника! Децата ги очаква обичаят „Хамкане с халва“, а кулминацията на празниците и най-важният ритуал е т.нар. Сирнишки огън (сиреници).
Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня. Очакваме всички Ви, на специалното обредно хоро около празничния огън, за да подсилим неговото действие върху бъдещото плодородие и берекет.

18:30 Сирни Заговезни в с. Долни Лозен

В месността Могилата се пали традиционния Сирнишки огън. След като кладата прегори – младежите прескачат огъня за здраве.

 

19:00 Малък градски театър “ Зад Канала “ с безплатен вход за публиката

Малък градски театър „Зад канала” е с безплатен вход за публиката ще бъде представен спектакълът „Разпитът“.

В основата му като драматургичен материал е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5 януари, 1873 г., а присъдата  на Апостола е произнесена на 13 януари.

Участват актьорите Христо Мутафчиев и Веселин Плачков

19:00  James Bond Live in Concert – Зала България

Филмовата класика, ще зазвучи в зала „България“ под диригентската палка на Найден Тодоров и с участието на някои от най-добрите български певци. Потопете се в магията на музиката в една изцяло тематична вечер с много стил и музикални шедьоври, както от класическите така и от най-новите филми за Агент 007. Зрителите на James Bond Live in Concert ще имат шанс да спечелят и уникален, оригинален James Bond мърчандайз. Специално изработени 007 бутони за ръкави и посребрени монети от лимитиран тираж.