Какво да правим в Деня на София

деня-на-софия

Тази година традиционните празнични церемонии за Деня на София, провеждани от Столична община, няма да се състоят поради мерките за ограничаване разпространението на Коронавируса.

Празничен концерт в район „Сердика“ за Деня на София

На 17 септември от 18:00 часа в градинката „Майчин дом“, бул. „Христо Ботев“ район „Сердика“ на Столична община организира празничен концерт, посветен на Деня на София.

В програмата участват Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова.

17 септември – Ден на София в район „Младост“        

По традиция администрацията на район „Младост“ отбелязва Деня на град София с празнични изяви. Тази година е организиран фолклорен концерт с участието на: Женски народен хор „София“, Фолклорна вокална група „Шопкиня“, Школа за народни танци „Сборенка“, народната певица Евелина Станчева с нейната внучка Евелин Станчева и народната певица Ана-Мария Трайкова и танцова група. Празничният концерт ще се състои на 17 септември 2020 г. от 18:30 ч. на лятната сцена в парка в „Младост 3“. Вход свободен.

17 септември – Ден на София в район „Оборище“

На 17 септември 2020 г. от 18:00 ч. в парк „Владимир Заимов“ ще се състои празничен танцов спектакъл и карнавално шествие, организирани от район „Оборище“, ОКИ ДК „Средец“ и Сдружение на танцовите дейци, по случай Деня на София. 

В програмата участват танцови колективи, носители на международни отличия от различни жанрове на танцовото изкуство, лауреати на национални и международни конкурси и фестивали: Клуб по спортни танци „Средец“ при ОКИ ДК „Средец“,Танцов ансамбъл „Здравец“ при ОКИ ДК „Средец“, Фолклорен ансамбъл „Люлин“, Танцов състав „Шопски наниз“, Балет „Веда Джуниър”, Танцова формация Full dance, Детско-юношески танцов ансамбъл „Изворче“ при НДД, Танцово ателие „Алегрета” при НДД.

Vintage summer party в кино „Кабана“

Кино „Кабана”, 17 септември, 18:30 ч., вход свободен

VINTAGE SUMMER PARTY

Организирано от Lindyhop Bulgaria (Dance School)

Ще има суинг, буги и други танци, ще има диджеи, танцьори

ЗА ПРАЗНИКА НА СОФИЯ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „РИЛСКИЯТ ВОДОПРОВОД“

В изложбата, посветена за Деня на София 17 септември, е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20-ти век.

Водата в София идва от язовир „Искър“. Проектиран и построен от най-успешния кмет на София – инж. Иван Иванов. Роден през 1891 г. в семейството на полк. Никола Иванов – герой от Балканската и Междусъюзническата войни, като достоен син Иван Иванов записва Военното училище в София, но после е приет в Техническия университет в Мюнхен, Германия, където завършва хидроинженерство през 1915 г.

Иван Иванов е само на 27 години, когато отправя смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Самият той обикаля планината, проучва терена и проектира Рилския водопровод.

За строежа на това сложно водно софийско съоръжение е приет специален закон, а за сътрудници са поканени чуждестранни специалисти като инж. Франк Шьон Брюнер, един от авторите на Виенския водопровод. На 23 април 1933 г. софиянци се събират на стадион „Юнак“ и след осемгодишно строителство водата от Рила бликва като гейзер.

В експозицията за първи път се представят:

  • План на водоснабдяването на София от 1885 г. – ценно дарение от частно лице.
  • ВОДОПРОВОД Рила – София : Ч. 1-2. – София, 1926-1931- Ч. 1: Бистрица – София. – 1925-1926 . – София, 1931.

(схема на водопровода)

  • ВОДОПРОВОД Рила – София : Ч. 1-2. – София, 1926-1931- Ч. 2: Бистрица – Рила. – София, 1931

(схема на водопровода)

  • Закон за извършване на водопровода Рила – София : Обнар. в Държ. вестник, бр. 88 от 20.VII.1925, изм. и доп. със закон, обнар. в Държ. вестник, бр. 158 от 13.Х.1926 г
  • СЕРДИКА : месечно списание на Столичната община. – Год. 4, No 9-10 (1940)
  • Багряна, Елисавета. Обузданите води: стихотворение.

В: СЕРДИКА : Месечно списание на Столичната община. – Год. 4, 9-10 (1940)

  • САВОВ, Николай Тодоров. Малко известни факти за един столичен кмет

В: Наука. – Год. 17, бр. 4 (2007), с. 68-71

  • Язовир „Искър“: Изглед от околността. – Б.м., г.; 10х14 см.

Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

„София – град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени, родени и/или учили в нашата столица.

Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски – един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология – учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров – откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов – български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите корени и български творчески дух.

Изложбата е специално подготвена за Деня на София – 17 септември –  и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Изложбата е представена в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Агенция „Кантус Фирмус“ Ви кани на тържествения концерт
„София – празнувай с класика!“

Любими класически музиканти ще се включат тази година в празника на столичния град. Агенция „Кантус Фирмус“ кани столичани на тържествения концерт „София – празнувай с класика!“, който ще се състои на 17 септември от 19 ч. на Платформата А6 зад НДК. Събитието ще събере на една сцена виртуозния пианист Георги Черкин, оперната дива Гергана Николаева и музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Под палката на опитния маестро Григор Паликаров те ще зарадват публиката с някои от най-популярните класически творби на всички времена – пиеси от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и филмови хитове от големия екран. Концертната програма е пъстър калейдоскоп от музикални шедьоври, вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Пиесите са в специални авторски аранжименти, създадени от Георги Черкин, които запазват оригиналното звучене, но го обогатяват с оркестров колорит. А красивият и топъл глас на Гергана Николаева ще пренесе слушателите в един свят на романтика и мечтателност. Известната оперна певица е участвала в много проекти, които разчупват стереотипите и по интересен начин обединяват различни стилове.

За всички музиканти събитието на 17 септември е очаквана и желана възможност да възобновят срещите си с публиката, прекъснати принудително през пролетта. Концертът обещава много емоции и неговото празнично послание е отправено както към публиката, така и към хората на изкуството, които продължават да са сред най-засегнатите от кризата с COVID-19.   

Концертът „София – празнувай с класика!“ се реализира с финансовата подкрепа на  Министерството на културата и е част от празничната програма за Деня на София в Календара на културните събития на Столичната община.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ прибавя нов акцент към постоянната си експозиция в Деня на София – 17 септември 2020 г. Това е монетното съкровище от пл. „Света Неделя“. Допълнително, в чест на празника в Музея могат да бъдат посетени освен постоянната и пет временни изложби.

Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София отбелязва петата си годишнина на 17 септември 2020 г. В този значим ден историческият разказ за града се допълва с откритото при археологически проучвания на пл. „Света Неделя“ монетно съкровище.
То е намерено в северната част на площада. Състои се от 2982 сребърни и 5 бронзови монети, всички поставени в керамично гърне. Предполага се, че съкровището е събирано в продължение на векове. Откритите в него монети се датират в периода II в. пр. Хр. – III в. сл. Хр.
До момента съкровището е най-многобройното от Сердика от този период, открито при археологически разкопки. Включва три групи монети – римски републикански и императорски денари и бронзови провинциални монети от най-малък номинал.
В Деня на София посетителите могат да разгледат и следните временни експозиции:

„Археология на София и Софийско“ е ежегодна изложба със своето шесто издание. Представя резултатите от проучванията в столицата от предходния сезон. Намира се в залата за временни експозиции на партерния етаж.

„История помежду“ е проект на Фондация „Изкуство – дела и документи“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Включва два компонента – „Жените на София“ и „Историята като образ“ (с изложбата „Фрагменти“). Намира се сред залите на постоянната експозиция и в
Централното фоайе.

„Трима архитекти – юбиляри“ се фокусира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат различен път, общото е полученото в чужбина образование и завръщането им, за да създадат архитектурни емблеми в София. Намира се в залата за временни експозиции на
първия етаж.

„Под небето на София“ е фотоизложба на „Етюд-и-те на София“. Визуалният разказ изследва града през призмата на покривите. Намира се в залата под куполите на втория етаж.

„Дивата София“ е изложба със снимки и картини на познати диви животни и такива, за които е трудно да се предположи, че живеят в големия град. Намира се в галерийното пространство на „Триъгълната кула на Сердика“ (бул. „Княгиня
Мария Луиза“ 16).
В Деня на София Регионалният исторически музей – София ще представи и филм, създаден за хора с увреден слух. Разказът, посветен на постоянната експозиция, е с жестомимичен превод. Впоследствие филмът ще се използва в музейните образователни програми.