Какво да правим днес в София? Предстоящи събития за събота 28 април

астрономическа-обсерватория

Какво да правим днес в София? Избрахме за вас предстоящи събития за събота 28 април 2018 година:

10:00 ч. ХОРО КРАЙ ЕЗЕРОТО – ЕЗЕРОТО ДРУЖБА

Прекрасните български творци на ръчно изработени вълшебства ще представят за втора поредна година своите авторски бижута, дрехи, аксесоари , кукли и какво ли още не. С любезната подкрепа на кмета на район Искър, както и прекрасните дами от отдел „Образование, култура и социални дейности“, ще се насладим на богата фолклорна програма с песни и танци и разбира се ще извием ХОРО край езерото. 

10:00 ч. ФЕРМЕРСКИ БАЗАР – ПАЗАР РИМСКА СТЕНА

Фермерски пазар Римската стена е най-интересният пазар в София – всяка събота от 10 до 14 ч над 35 фермери доставят свежа и екологично отгледана храна. Това е пазарът с най-много свежи плодове и зеленчуци – над 15 от участващите ферми са зеленчукови. 80% от тях са биосертифицирани, а над 90% са на не повече от 100 км до София. 

10:00 ч. ДЕН НА СТЕНОПЕИЧНАТА ФОТОГРАФИЯ – НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Световният ден на стенопеичната фотография е създаден, за да се почете този „първобитен“ фотографски метод, оставяйки на заден план съвременните начини за правене на селфита.

Целта е да се покаже тази почти забравена техника за създаване на изображения. По този начин му отдаваме почит със съвременни аналогови средства. 

Процесът се състои от зареждане на стенопеичната камера, снимане и проявяване на заснетите изображения, като крайният продукт ще е черно-бяло позитивно изображение върху хартия – фотография.

А по-любопитните може и сами да си направят стенопеичните апарати, като ще им е нужна картонена кутия, по-голяма от 100 на 125 мм. 

Всичко останало е веселба!

КОГА: 28 април, 10:00 ч.
КЪДЕ: в Националния политехнически музей (ул. „Опълченска“ № 66)
ЗА КОГО: посетители от 6 до 99 годишна възраст
ЦЕНА: 10 лв на семейство (включва 2-ма възрастни с до 3 деца)

11:00 ч. ANIPLAY 2018 – SOFIA EVENT CENTER

Aniplay е най-голямото събитие за косплей и косплей сцени в България, както и домът на някои от най-зрелищните k-pop танци у нас. Заповядайте за цял ден с косплей ревю и сцени, k-pop, щандове с купища манга, фигури, плюшки, плакати и още нови изненади!

Датата е 28.04.2018 г., а мястото е добре познато – Sofia Event Center в мол Paradise Center. И тази година ще използваме пълния му капацитет, включително и допълнителната му зала.

Билети може да намерите в мрежата на Eventim

12:00 ч. Историческа възстановка „Дравска епопея“ – Езерото край Негован

В района на водоема, разположен непосредствено до село Негован, Район „Нови Искър“ ще се проведе историческа възстановка „Дравска епопея-06.III.1945”

 

15:00 ч. ДЕМОНСТРАЦИЯ С БЪЛГАРСКИ ГРЪНЧАРИ – НДК

Насладете се на онова, което сътворяват изкусните ръце на българските грънчари!

Запознайте се отблизо с магията на древните и пъстри традиции на България! Днес вековните умения в занаятите и фолклора се претворяват с много талант и любов от съвременните българи. Така пазим едно безценно наследство, което е не само българско, но и общоевропейско. 

Мястото за вашата среща с частица от това богатство е улицата на занаятите. Отбийте се, вижте, чуйте, създайте нещо красиво с вашите ръце! 

Улицата на занаятите под мотото „Песента на колелетата“ е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Вход свободен!

16:00 ч. ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АСТРОНОМИЧЕСКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ НА СУ – АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

На 28 април 2018 г. Астрономическата обсерватория на СУ отново ще отвори врати с вход свободен и богата програма. Поводът е Ден на отворените врати на Физическия факултет. Предвидени са наблюдения на Слънцето и Луната с няколко телескопа, както и кратки популярни лекции, представени от преподаватели и студенти от катедра „Астрономия“ и катедра „Метеорология и геофизика“.