Какво да правим днес в София

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В СОФИЯ ЗА 23 НОЕМВРИ

Какво да правим днес (23 ноември) в София:

09:30 ч. – Катедрален храм „Свети Александър Невски“

В катедралата „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена Архиерейска св. Литургия по повод 95 години от освещаването на храма.

10:00 ч. – Международна изложба на котки – Национален музей „Земята и хората“

на 23-24 ноември 2019г. с удоволствие Ви каним на 59 и 60 международни изложби на котки, които по традиция ще се проведат в Национален музей „Земята и хората“ в гр.София, бул. „Черни връх“ № 4.
Очакваме ви в двата дни в часовете от 10:00ч. до 17:00ч.

Всеки регистрирал се за нашия електронен бюлетин, ще участва в томбола за безплатно, едномесечно хранене с Hill’s за своята котка.

По време на изложбата ще можете да видите, както чистопородни котки, така и домашни котки, които ще се се състезават в конкурси за ,,Най- красива котка“ на изложбите в два поредни дни.

Котките са разделени освен по породи и по възраст. Най- възрастната котка ще получи наградата ,,Ветеран“ на изложбата.
Котките се оценяват по стандартите за породи, определени от Европейската Федерация по Фелинология (FIFe),чийто член е НФФе. Всеки стандарт за порода е приет и одобрен от Комисия на ФИФе.

Котките ще бъдат съдийствани от Международни съдии на ФИФе.

Генерален спонсор на мероприятието са висококачествените храни за кучета и котки Hill’s и лидерът в аксесоарите за домашни любимци Ferplast.

Цената на индивидуален ходен билет е 6 лв., семеен билет – 7 лв. за всички, за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв. и по 1 лв. за членове на групи от и над 10 човека.

11:00 ч. DiVino.Taste – Интер Експо Център

DiVino.Taste ще се проведе за 9-и пореден път от 22 до 24 ноември! Форумът на българското вино ще бъде още по-мащабен и всеобхватен, с още по-важна роля за винения бранш у нас.

Всеки винен познавач, ценител и ентусиаст, всеки винен професионалист ще може да се запознае с винарите и техните най-добри вина. DiVino.Taste ще ви помогне да откриете вината на над 85 български изби.

DiVino.Taste и тази година е с богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации.

Divino.Taste e най-големият форум на качественото българско вино. През последните 8 години DiVino.Taste израсна и се превърна в жива витрина на българския винарски бранш, място за среща на цялото винено общество в България и сборен пункт на идеи за развитието на бранш у нас.

Какво ще е новото през 2019? За пръв път DiVino.Taste ще заеме две големи зали, 5 и 6, на Интер Експо Център София – зала 5 ще е посветена само на българските изби и техните вина. В съседната зала 6, на разположение на изложители, партньори и посетители ще бъде обособена зона с магазин Casavino, Fine Wine Corner, пространство с удобства за разговори и почивка, а също и щандове за кафе и вода, различни деликатеси, зехтини, занаятчийски, био и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика и други.

В част от зала 6 ще бъдат изградени и залите за майсторските класове и лекциите, обединени в още по-богата и разнообразна програма с водещи личности от света на виното в ролята на лектори. За пръв път в рамките на DiVino.Taste на 22 ноември 2019 ще се проведе конференция Българското вино в ХХI век. Конференцията ще направи преглед на всички аспекти на бранша: от производството и законодателството през маркетинга до търговията – както в страната, така и навън, а също така ще набележи конкретните стъпки, чрез които българското вино би придобило ярката идентичност, която е нужна за неговото добро развитие и разпознаваемост по света – важна кауза, за която са необходими обединените усилия на
всички в бранша.

11:00 часа Базар на професиите – София Тех Парк

а пета поредна година „Базар на професиите“ ще запознае деца и младежи със специалисти от най-различни области, които ще им представят своите професии. Инициативата, реализирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, подпомага ранното кариерното ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. Тя ще събере деца на възраст 8 – 16 години на 22 и 23 ноември в „София тех парк“, входът ще е свободен.

Професионалисти от над 20 компании и над 40 лектори ще разкажат на децата как преминава един техен работен ден, какъв е пътят до мечтаната професия и защо трудът им е ценен за oбществото. В събота, 23 ноември, събитието ще е отворено за всички деца и младежи, които имат желание да разберат тайните на различните професии, както и за техните родители и близки.

11:00 ч. Немски Коледен Базар -2019 – Градската градина

Мини коледно градче от празнично украсени дървени къщички, предлагащи на посетителите типични за немската кухня ястия, топло вино и лакомства за децата, както и ръчно изработени сувенири – дървени играчки, коледна украса. В сърцето на това градче се поставя сцена, на която всеки ден се провежда културната програма на събитието – куклен театър, коледни музикални изпълнения на различни изпълнители, концерти на училища, детски градини и благотворителни фондации, като основен акцент в програмата е Дядо Коледа, който всяка вечер носи подаръци за децата.

11:00 ч. Семейна събота в Националния политехнически музей

На 23 ноември 2019 г. от 11:00 ч. в Националния политехнически музей ще се проведе специалната „Семейна събота“, като част от инициативите посветени на 150 годишнината от създаването на Българската академия на науките (БАН).
Академията е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването на българската държавност. Тя е основана на 29 септември (11 октомври) 1869 г. и започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 30 септември (12 октомври) 1869 г., въплъщавайки стремленията на множество български родолюбци да равнят своя народ с развитите европейски нации.
Преминала през две световни войни и няколко смени на политически режими, днес БАН е водещата национална организация за научни изследвания, произвеждаща половината от научната продукция в България.
В Българската академия на науките се извършва научна дейност в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси.Тя участва в развитието на световната наука и съдейства за умножаване на духовните и материалните ценности на нацията.
В събитието ще вземат участие учените от Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“.

Свободен достъп за деца, ученици и учители.
Преферентни билети за останалите посетители – 2.00 лв

12:30 ч. Футбол – Славия – Черно море

Мач от 17-ия кръг на efbet Лига на Стадион „Славия“

MYSOFIA CALENDAR