Какво да правим днес?

police-in-sofia-bulgaria
Центърът на София е блокиран

Един по-различен начин да прекараме днешния четвъртък в София.

Избягали сте от работа? Скучно ви е? Искате да се срещнете с непознати хора в София? Днес е деня! MySofia избра за вас нещо различно. Не, няма да ви предложим нови заведения, откриване на изложби или пърформанс в Южния парк. Изготвили сме ви списък от събития, където можете да прекарате един различен делничен ден.

И така. Днес се открива европредседателството. Шанс да влезете на официалната церемония и концерт в Народния театър нямате, освен ако не сте от участниците. Не се и опитвайте. Но пък и събитието е чак довечера, а дотогава:

В 11:00 можете да отидете на първия за деня митинг. Пред парламента ще се събират подкрепящите „Истанбулската конвенция“.  Заради тях ще бъде затворен бул. „Цар Освободител“ от Софийския университет до ул. „Георги Раковски“. 

Ако не ви е интересно там или не сте фен на „Истанбулската конвенция“, можете да се преместите зад Парламента. По същото време там е протестния митинг за правата на пенсионерите, организиран от Софийски социален форум. 

Ако вече сте се „чекнали“ от двете събития, можете да продължите към Народния театър „Иван Вазов“. В 11:30 там премиера Бойко Борисов ще представи интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България. Шансът да ви пуснат там е почти нулев, защото района е блокиран от полиция, жандармерия, НСО, а и представянето е само за медиите. Ако все пак успеете да се вмъкнете в района – ще можете да видите личности за които редовно сте чували по телевизията – председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на  Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ако подкрепяте полицаите в исканията им за по-високи заплати, имате няколко възможности да се прикрепите към техните събития днес. Между 16.30 и 19:00 часа полицейските синдикати ще организират протести по пътя на еврочиновниците от летището до центъра. Първият сборен пункт е на спирката на „Окръжна болница“, а вторият е на Орлов мост. Ако сте на работа и не можете да отидете- не се отчайвайте. В 18:15 полицаите ще се събират отново. Този път пред Телефонната палата на „Гурко“. 

Ако сте фен на национален парк „Пирин“ имате две възможности за шествие. Едното е шествие под наслов „Искам да карам ски“. Започва в 18:00ч. на ъгъла на булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“ откъдето ще тръгнат поддръжниците на разширяването на ски зоната в парк „Пирин“ и ще стигнат чак до „Александър Невски“. Там имате шанс да видите Любо Ганев, Мария Гроздева, Наско Сираков, Петър Попангелов, Радослав Янков, Ирина Никулчина, Лъчезар Танев, Димо Тонев, Томас Лафчис, Илиана Раева и други. Ако не ви се върви по „Витошка“-можете направо да отидете до крайната им точка- площад „Александър Невски“. Там ви очаква концерт с участието на Skiller & Atesh, брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers. Елица Тодорова, братя Пищолски, Тита и DJ Sprite.

Ако имате друга гледна точка за Пирин, директно отивайте в 18.30 ч. пред паметника на „Патриарх Евтимий“. Там се събират противниците на строежите в националния парк. Тяхното четвърто по ред шествие „Спаси Пирин“, този път няма да блокира Орлов мост, тъй като поддръжниците на разширяването на ски зоната в Банско са ги изпреварили. Природозащитниците ще тръгнат по бул. „Васил Левски“, „Гурко“, „Г.С. Раковски“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ще стигнат пред войнишкия паметник в градинката пред НДК.

Ако все още не сте си харесали нищо, MySofia има още идеи за вас. Отново пред паметника на „Патриарх Евтимий“ (Попа) и отново в 18:30, ще се събират и „Граждани срещу произвола на частните съдебни изпълнители“. 

За малко да забравим. „Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света“ имат идея да направят факелно шествие в 17 часа. Протестиращите искат закриване на „Колониалния ЕС“, като сборния им пункт е площад „Александър Невски“.

И ако не сте си харесали нищо от „предложенията“ на My Sofia, най-добре ще е да стоите далеч от полицейските блокади, да отидете на кино или да прекарате една чудесна вечер в къщи.