Националният политехнически музей представя изложбата : Техниката у дома през първата половина на XX век

nacionalen-politehnicheski-muzei
Експонати от изложбата в Националният политехнически музей

Пералня с ръчно задвижване, шевна машина, работеща на същия принцип, с възможност за оверлог и тегели напред и назад, чугунена тенджера под налягане, един от първите модели електрически самобръсначки в комплект с уред за заточване на ножчетата. Това са само част от експонатите в изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век“, която ще бъде открита на 8 март от 11:00 ч. в Националният политехнически музей в София.

1930 година. Тогава домашната ютия, сешоарът, прахосмукачката, кафемашината и мъжкият комплект за бръснене са били с доста по-различна визия и размер. По това време всяко заможно градско семейство е притежавало ръчен миксер, ръчна пералня Спътник и машина за рязане на юфка, а всеки градски джентълмен е разполагал с машинка за острене на бръснарски ножчета и джобно фенерче SILА. 

В откриващата се изложба в Националният политехнически музей се представят над 50 различни домашни уреда, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома.  Сред най-интересните експонати са електрическата прахосмукачка Vampyr, производство на AEG от 20-те години, машинката за правене на домашен сладолед, електрическата отоплителна печка, колекцията от разнообразни ютии и различните приспособления, с които дамите и господата преди 70 години са поддържали външния си вид.

Акцентира се върху промяната, настъпила в ежедневието, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент, в контекста на градското жилище. Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса.