И все пак – над София ще прелетят военни самолети на Гергьовден

samolet-iztrebitel-mig-29

Въпреки че няма да има военен парад, на 6 май ще прелетят самолети над София по време церемонията пред Паметника на незнайния воин, за да бъде показано, че българската авиация продължава да носи със собствени национални сили охраната по въздушното пространство на страната ни, съобщиха от Министерството на отбраната.

На 6 май ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния воин, не планираме да правим парад с техника и личен състав, съобщи пред журналисти в Народното събрание служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Тази година има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великденските празници, обясни той. „Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза още Атанас Запрянов.

По традиция, в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участват във видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак.