Фестивал на светлините в София през май

Festival-of-Lights

Първото издание на фестивала на светлините Lunar ще се състои в София между 6 и 9 май 2022 г., съобщават организаторите. По думите им събитието ще превърне централната част на столицата в огромна галерия под открито небе, в която високотехнологичното си изкуство ще представят български и международни артисти.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-Studio, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, и ще бъде със свободен достъп.

„В рамките на пешеходна разходка, в централната част на столицата, публиката ще има възможност да види добре познатия град в нова светлина. Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури, фестивалът ще разкаже истории, провокира въображението, изненада и привлече вниманието към новите тенденции в сферата на дигиталното изкуство. Едни от най-емблематичните сгради, паркове и площади в столицата ще оживеят, благодарение на пъстроцветни светлинни творби, които ще озарят столицата в рамките на четири вечери“, разказват организаторите.

„Реализирането на фестивала е сбъдната мечта за нашия екип. Вярваме, че той ще ни помогне да срещнем българската публика с този вид творби, а същевременно с това – да позиционираме България на международната карта на светлинното изкуство. Надяваме се, че с подкрепата на нашите съмишленици ще успеем да превърнем този формат в традиционен, а от днешна гледна точка – да вдъхнем надежда и да отправим посланието, че предстоят по-добри времена – послание, от което всички ние имаме нужда“, казва Марин Петков, основател на MP-Studio и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

Едно от послания на събитието ще бъде свързано с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост – теми, които ще бъдат претворени в 3D мапинг за отбелязването на Деня на Европа. Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към вдъхването на надежда за нов живот, чрез повишаване на информираността за донорството и трансплантациите в България, благодарение на усилията в тази насока на фармацевтичната компания Astellas.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на фестивала ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. 

Български артисти ще имат възможност да създадат свои творби за една от най-мащабните фасади в столицата – тази на Националния дворец на културата.