Фестивал за модерно цирково изкуство Мини Арт Фест за деня на детето

мини-арт-фест

Фестивалът за модерно цирково изкуство Мини Арт Фест отново събира международни артисти в София. Осмото издание на българския фестивал започва точно на 1 юни 2018 г. от 10.00 ч. в отвореното пространство на лятното кино (Амфитеатър) в парка пред Националиня дворец на културата и ще продължи до 3 юни. Входът е свободен.

Участват 18 артисти от Франция, Дания, Италия и три български формации. Всички желаещи ще участват в работилници по жонглиране, акробатика, въздушна акробатика, йога и музика.

За първи път Мини Арт Фест представя Социален цирк, в който участват 30 деца и младежи от социални домове от кв.„Надежда” в София. Социалният цирк е метод за социализиране и образоване на деца и младежи в неравностойно положение, неговата цел е да създава мостове и да преодолява бариери между хора и групи, действайки като физическо и педагогическо средство. Социалният цирк е нов метод за ефикасна и въздействаща социална намеса. 
„Социалният цирк е процес на трениране на редица способности и създаване на мрежа за подкрепа на бъдещи развития, даващи възможност за промяна на социалната позиция на участниците“, разкрива Гео Калев, учредител на Фондация „Мини Арт“. Проектът е разработен с изключителната подкрепа на Цирк ТВАС от Дания, създаден през 1986 г. и водещ в разработването на социални проекти в Европа.

Програмата на Мини Арт Фест 8 е наситена с представления и работилници за всички възрасти и за цялото семейство.

Мини Арт Фест 8 ще представи и най-новия спорт със Sofia Unicycle Club.

Мини Арт Фест 8 Програма:

https://miniartfest.com/programa/

Сцена – Лятно Кино, Амфитеатър Парк НДК, София

Зона работилници зад сцената на Лятно Кино, НДК

Допълнителна програма:

1 юни, 17.00 ч. Северен парк, кв Надежда – Цирк ТВАС – Дания

2 юни, 11.00 ч. Нови Искър, фестивал ”Фамилиада“ – COURCIRKOUI Company – Франция

Програма на Социален Цирк:

5 юни – Представление и работилница в ЗО „Кремиковци”

6 юни – Представление и работилница в бежански лагер „Военна рампа”

7 юни – Международна конференция „Методология на Социалния Цирк”, Гьоте институт

УЧАСТВАТ:

Цирк ТВАС – Цирк ТВАС е социален цирков проект, в който циркът се използва като инструмент в образователната и социална работа, съществува от 1986 г. и днес е напълно оборудван цирк в много дисциплини.

Тус Самбел (Cie Tout Samba’L) е вече класическа циркова група родена през 1994 г. Те създават истинска споделена емоция с публиката. Диалогът е обвързан, всички са готови за игра. Представлението е импровизация със зрителите и сетивата им.

Гранде Лебувски – Гранде Лебувски е комедийно-театрално цирково шоу, което се играе на почти всеки площад в Италия от 5 години насам. Гранде Лебувски е ексцентричен, екстравагантен клоун с характер, който представя цирковото изкуство, привлича тълпи от малки и големи.

Димитър Германов с Мементо – На сцената Димитър смесва танца и театъра с игра с топки (жонглиране), развивайки собствен органичен стил. Представя една нова сценична дисциплина – контактно жонглиране с кристална топка. От 2009 до 2013 работи на сцената в солови и съвместни проекти с други артисти от Израел и Франция.

Цирк „Играчка-Плачко“ – Цирк „Играчка-Плачко“ стартира през 2014 г, като съвместен проект за пътуващо представление, между двама клоуни – Мила Иванова (Играчка) и Тихомир Димитров (Плачко). Те са жанрова смеска между театър и цирк, съчетават в себе си голяма порция смях, известна доза страх, интерактивни игри с публиката, показват сръчност и баланс.

Комбино – Проектът Комбино e иновативен проект, който изследва комбинациите между жанровете в изкуството и споделянето им в социална среда. В основата му стоят артисти, които творят в сферата на цирка, музиката, танца, театралната игра.

Играй йога е общностна практика, която насърчава личната трансформация.

Играй с музика е културна организация, чиито цели са свързани със създаване на здравословна културно-музикална среда за децата и младежи, организираме музикално училище за деца, чрез което се стреми да прокараме нови идеи в музикалното образование в България.

ЗА { ОБИЧАЙТЕ } СОФИЯ или да „Да оцветим града с любов“ / „Спомен за вкъщи“ vol.011

АВТОР: арх. Марта Иванова Събева a.k.a. MIS.

Мини Арт Фест 8 се реализира от Фондация Мини Арт с подкрепата на Столична община, Френски Институт, Италиански Културен Институт, Цирк ТВАС, ресторант Файрус.

С подкрепата на: Старата Пекарна, Булгед, Би Колор, Център за градска мобилност, Кукнал, Ах! , Джудо клуб Топалов, Фичи чипс и Барфлай.

Медийни партньори:

БНР, Джамборе, Радио Реакция, STAND.bg, ЗА { обичайте } София, Софийски вестник, Медиа-партнър.

Проектът „Социален цирк“ е част от програмата на Мини Арт Фест 8, изпълнява се със финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Фондация „Мини Арт“ в партньорство с Район „Надежда”, Сдружение „Деца и юноши” и Френски Институт в София.