Европейска нощ на учените 2023 г. ще се проведе на 29 септември /програма/

evropeiska-nosht-na-uchenite

Европейската нощ на учените, която се реализира в рамките на проекта SEARCH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“, ще се състои на 29 септември 2023 г., като има за цел да покаже разнообразието на науката и нейното въздействие върху ежедневието на гражданите по забавен и вдъхновяващ начин. Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 13 локации в град София и на повече от 25 места в цялата страна.

Европейска нощ на учените 2023 г. ще даде възможност на децата, младите хора и семействата да се срещнат с учени, да опознаят завладяващия свят на науката в забавна и интерактивна среда, както и да открият същността на научните изследвания, науката и иновациите чрез широк спектър от научни представления, демонстрации, практически експерименти, игри, викторини, състезания, изложби, научно кино и дигитални дейности. Европейската нощ на учените е уникална възможност и за учените да се ангажират с граждани от всички възрасти, да повишат осведомеността за своите изследвания и тяхното въздействие върху обществото и да приложат на практика уменията си за работа с неспециализирана аудитория.

Централната локация за провеждане на събитията в гр. София ще бъде Mall of Sofia, намиращ се на бул. „Ал. Стамболийски“ 101-103. Събитието е отворено за всички, които са любопитни и искат да разберат повече за науката и изследванията.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 12 локации в град София. Множество срещи с науката ще има в Агробиоинститут, Бар Абордаж, Медицински университет – София, Национален етнографски музей, Национално онлайн студио, Образователен център на НЕМ и училища, Национален политехнически музей, Национален природонаучен музей, София Тех Парк, Технически университет София, Университет по архитектура, строителство и геодезия, както и Химикотехнологичен и металургичен университет.

ПРОГРАМА

Агробиоинститут

Предварителна програма

 • Конкурс за рисунки

29 септември

 • 17:00 – 22:00 ч. – Демонстрации и презентации за растенията и  предизвикателствата на промените в климата
 • 17:00 – 22:00 ч. – Арт кът за най-малките посетители да творят по тема свързана с растенията. 
 • 17:00 – 22:00 ч. – Продукти от растителен протеин
 • 17:00 – 22:00 ч. – Европейски кът – представяне на проекти, финансирани по програма  Хоризонт Европа на ЕС. 
 • Викторина по темата за климатичните промени.
 • 17:00 – 22:00 ч. – Изложба на рисунките от конкурса
 • Награждаване на победители в конкурсите

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

Бар Абордаж 

Кафе-клуб “Абордаж” на ул. Веслец 22 в центъра на столицата е място с приятелска атмосфера и приятна среда за ценителите на различните и качествени преживявания. В Европейска нощ на учените, освен с богатата си селекция от настолни игри, крафт бири, медовина, насипен чай и специални вин, ви очакват и много срещи с науката. 

 • 18:30 – 19:30 ч. – Истории от Белене – “Софийска платформа” представя проекта си за виртуални разговори с оцелели от трудовите лагери на комунизма. Заповядайте, за да разговаряте с разработчика и един от учените-историци, които работят по проекта. 
 • 20:00 – 22:00 ч. – SEARCH коктейл за учените от столичната програма

Медицински университет – София

Медико-биологичен комплекс на МФ, София, ул. Здраве, 2

 • 17:00 – 17:20 ч. – Геномът на България и участието ни в Геномът на Европа: проф.Р.Кънева, дб 
 • 17:20 – 17:40 ч. – Биобанкиране с поглед към бъдещето: гл.ас. Дарина Качакова, дб 
 • 17:40 – 18:00 ч. – Геномните технологии  в диагностиката на онкологичните заболявания: д-р Румяна Додова, дб 
 • 18:00 – 18:20 ч. – Увреждане на ДНК от фактори на околната среда: Мартина Василева, магистър 
 • 18:20 – 18:40 ч. – Връзка/влияние на околната среда и епигенетика: гл.ас. Олга Белчева, дб 
 • 18:40 – 19:00 ч. – CRISPR-CAS модифициране на генома/ДНК: Мартина Василева, магистър
 • 19:00 – 20:00 ч. – Обиколка на лабораториите на Центъра по молекулна медицина 

Запознайте се с технологии от следващо поколение секвениране и микрочипов анализ. Разговаряйте с Калина Михова, Кунка Каменарова – новогенерационно секвениране Illumina, Радосвета Божилова – микрочипов анализ, Румяна Додова – новогенерационно секвениране Thermo Fisher.

 •  17:00 – 19:00 ч. – Детска лаборатория 

Доведете децата си, за да се запознаят с опростени и безопасни лабораторни експерименти и учените, които ще могат да отговорят на техните въпроси: Валентина Пейчева, Кристина Стефанова, Кристияна Витанова, Кристина Стойкова заедно с помощта на студенти от АСМБ София 

 •  20:00 – 21:00 ч. – Quiz състезание 

Участвайте, за да се забавлявате и научите повече по темите на събитието, и можеге да спечелите награди!

Мол София

 • 11.00 – 20.00 ч. – Демонстрации и експерименти 

Щандовете на учени от университетите и научните институти в София, научни музеи и старт-ъп компании ще убедят посетителите, че науката може да бъде представяна навсякъде. Ще видите събрани на едно място много поводи да се гордеем с работата на български учени от най-различни направления. 

Агробиоинститут – Изследователи от института представят образци от растения, за да демонстрират как науката помага за устойчивостта на културите към променящия се климат и по този начин осигурява хранителна сигурност за всички нас.  

Университет по архитектура, строителство и геодезия – тази година УАСГ ни отвежда на изследване на многото лица на водата. От водата, която пием, до наводненията, от които се страхуваме, или сушите, от които толкова много хора страдат – водата е част от синята и зелената инфраструктура на нашата планета. Разберете как българските учени се грижат този най-ценен житейски ресурс да бъде съхранен, за да подпомогне адаптацията ни към променящия се климат на Земята.  

Химикотехнологичен и металургичен университет – посетете щанда на ХТМУ и вижте цветни, забавни и лесни за изпълнение у дома експерименти. 

Институт по етнография към Българската академия на науките –  на щанд „Култура ↔ Природа“ представя някои от продуктите (книги, видео-презентации, фотоизложби и др.) на пет научноизследователски проекта на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (три от които в сътрудничество с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН). Проектите са финансирани от Фонд „Научни изследвания. Разговаряйте с гл. ас. д-р Иво Марков; гл. ас. Яна Янчева, гл. ас. Десислава Пилева и гл. ас. д-р Атанаска Станчева, изследователи от областта на етнологията и фолклористиката. 

Географ БГ – основана от двама млади хабилитирани преподаватели по география в Софийския университет и много популярни комуникатори на науката, Географ БГ представя в търговския център набор от интерактивни карти с геосателитни изображения, за да насърчи използването им и да повиши осведомеността за това как сателитните изображения могат да помогнат за предотвратяване на наводнения, свлачища, инсулти и много други бедствия, причинени от изменението на климата

Катедра „Физиология на растенията“, Биологически факултет – разговаряйте с младите студенти по биология, за да разберете повече за растителността, която изучават, и обсъдете с тях какво ги е довело до научната им кариера. Със сигурност ще се вдъхновите, а кой знае? Може би скоро ще се присъедините към тях и сами ще стартирате вълнуващо пътешествие в науката? 

VR Lab BG – обществена организация, чиято цел е да стимулира дискусията за VR/AR/XR и междусекторните приложения. Разговаряйте с Момчил Алексиев, основател на първия български VR meetup VR Lab BG и стипендиант на Sundance Institute, който участва в проекти за използване на VR и AR технологии в подкрепа на психичното здраве, противодействие на дезинформацията. Може би дори ще имате възможност да видите последното му приключение с използване на геймификация в международен проект за приложни творчески изследвания, наречен „Детективи на истината“. 

Университет за деца – млади и зрели учени от различни университети са се събрали в това STEM предприемачество, което предлага изключително атрактивни – и страхотни – образователни дейности за малки деца. Пригответе се да видите някои впечатляващи експерименти и да чуете увлекателните, комуникативни обяснения, които със сигурност ще ви накарат да искате още повече! 

Izzi Science – най-новото частно STEAM училище в България, представя своите страхотни експерименти, които се извършват от ученици под ръководството на техните учители. Този млад екип ще помогне на посетителите на търговския център да разберат, че качественото образование е възможно и ще доведе само до силни кариерни възможности за младите хора.  

Училище „БГ Школо“ – запознайте се с двама вдъхновяващи учители по математика и техните ученици от 7. клас (от 12) с проекта им „Нашият Паскал“. На 14 години тези млади хора вече знаят как да използват технологиите и изкуствата, за да направят математиката – и науката – смислена и забавна! 

Revival Design – само следобед – по време на блокадите светът осъзна колко много ни липсва достъпът до култура. Revival Design използва VR технология, за да създаде потапящи посещения на български музеи и обекти на културното наследство. 

Европейски кът – запознайте се с програмите за наука на Европейската комисия и разберете в какви европейски проекти участват българските учени.  

 • 12.00 ч. – Официално откриване на Нощ 2023 – В присъствието на всички партньори, официални лица и гости. Онлайн видео стрийм на живо за обявяване на победителите в националните конкурси за подкаст и инстаграм story. 

Национален етнографски музей

 • Солидарност и подкрепа след природно бедствие

Ще научите как науката доказва, че съчувствието и солидарността се превръщат в един от основните двигатели на възстановяването на общностите след природно бедствие.

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

 • Бедствия, катастрофи и различни други животозастрашаващи събития… опитът на Българската армия.

За опита на военнослужещите в помощ на населението при различни животозастрашаващи събития като бедствия, катастрофи, аварии и др.

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

 • Здравословен живот в кръговрата на фолклорната традиция

Как фолклорът отразява адаптирането на човека към околната среда и климата. 

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

 • Храната на прехода в жизнения цикъл. Индивидуалните диети

Традиционните български представи приписват особени статуси на новороденото, младоженците и мъртвеца, които са остатък от митологичното осмисляне на света. Техните преходи определят и диетите им 

 • Заглавие: Научната дейност по опазване и социализация на културното наследство

За дейността на секция „Антропология на народните изкуства и визуалните форми“ и научните изследвания, които се провеждат в областта на опазването на културното наследство, както и да представи резултатите и добрите практики от тях.

 • Интеграция чрез културно наследство (привличане на новодомци в живота на местната общност по примера на с. Здравец, Варненско)

За взаимовръзките и взаимните влияние между два активно развиващи се социокултурни процеса в съвремието – миграцията град – село и тенденцията по издирване, съхраняване, презентиране и валоризиране на локална традиция и култура.

 • Музейният предмет – вотив „два вола в орало“. Опит за реконструкция на културни текстове и памети

Как традиционната българска земеделска общност е кодирала културни текстове в една ритуална вещ, превърнала се с течение на времето в музеен артефакт. 

 • Църквата „Св. Йоан Кръстител” в с. Чехларе, Пловдивско: между паметта и забравата“

Презентацията обръща внимание на ония емоционални детайли, които поддържат паметта на това свято място жива. В същото време се акцентира и върху хода на историята, чиято съкрушителна сила е подложила същата тази памет на изпитание.  

 • Детската игра като средство за социална адаптация

В същността си детската игра е естествен механизъм за усвояване на умения, възприемане на събития и преживявания и адаптация към заобикалящата среда. 

 • Образователна програма „130 години Народен музей“

Разработена за деца 1-4 клас, образователната програма предлага на най-малките посетители на Национален етнографски музей (НЕМ), едно забавно и същевременно интересно преживяване даващо знания. 

 • Остойностявания. Погледи към защитени природни места

Изложбата отправя поглед към места и райони, които се намират във или в близост до защитени територии (национални паркове, природни паркове, защитени местности, природни забележителности) и защитени зони от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

 • 130 години Народен музей – филм за една изложба

Кратката документална продукция цели да покаже интересни детайли от работата на съвременните куратори и учени в Националния етнографски музей, сравнявайки своя опит с този на своите предшественици, на които е посветена една немалка част от изложбата.

 • Пътища към устойчивостта. Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна среда през призмата на две природозащитни движения в България

Природозащитничеството като промяна на културата и отношението към околната среда, жизнения опит на група хора и действията, които те предриемат, за да подобрят състоянието на Земята..

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

Образователния център на НЕМ и училища 

Занимания с ученици 

 • Със стадото на път 

Предназначено за ученици: 1 – 4 кл. и 8 – 12 кл.

На базата на богатите етнографски данни за традиционния период в българските земи децата ще бъдат запознати със спецификите в начина на живот на овчарите и ще изработят овчарска дърворезба или ще замесят обреден хляб „кошара“.

 • Български традиционни обичаи целящи да предпазят реколтата от бедствия.

Предназначено за ученици: 5-12 клас

Един от най-големите страхове за нашите прадеди е била опасността от природно бедствие, което да навреди на реколтата им. Именно за да я предпазят от бедствия те са извършвали разнообразни обичаи (Пеперуда, Еньова буля, Герман) целящи да предпазят реколтата от: градушка, слана или суша. 

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

 • Ателие „Герман“

Предназначено за ученици: 1-7 кл.

Герман е обичай, който се изпълнява при продължителна суша, за да завали дъжд.  Ще разкажем и за връзката на традиционния човек с околната среда и значение на водата за неговия поминък. 

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

Национален политехнически музей

 • 11:00 – 12:00 ч. и 16:00 – 17:00 ч. – Вода и техника 

Работилница за деца от 7 до 11 години.

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

Национален природонаучен музей 

Зала “Риби” – Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН

 • 18:00 ч. – Какво не знаем, за влечугите у нас

Страната ни е сред най-богатите на видове влечуги, а същевременно много от тях са слабо проучени. Ще се запознаем с едни от най-интересните представители на змиите и гущерите, слабо познати факти за тях. 

 • 18:30 ч. – Ксилариални гъби от България

Ксилариалните гъби са били описани като разред през 1932 г. от Нанфелд, и са една от най-големите групи на торбестите гъби. 

 • 19:00 ч. – Палеоботанична работилница

Заповядайте, за да видите неозойски растителни фосили с възраст от 35 до 5 млн. години от български находища на фосилна флора. Ще се запознаете с различните процеси на фосилизация на растителния материал; различните седиментни скали, в които е възможна фосилизация. 

 • 19:30 ч. –  Ледените езера на Антарктика

Доц. Д-р В. Евтимова ще ви заведе чак до Южния континент със своя разказ за ледените езера на Антарктика: как се раждат, какви процеси протичат в тях и кои са техните властелини. 

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

 • 20:00 ч. –  Работилница по хербарии

Присъединете се, за да научите за автентични хербарни образци на именити български ботаници съхранявани в Хербариума (SOM) на ИБЕИ към БАН, най-големият и най-представителен източник на информация за растителното разнообразие на България                                                                                             

 • 20:30 ч. – Завръщане или инвазия? 

Бобърът (Castor fiber) се завръща в България след близо век и половина отсъствие. Този прецедент задава и интересен въпрос за инвазивната биология – след колко време отсъствие от дадена среда един вид вече не се счита за местен, а за чужд?   

Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

Фоайе – Национален природонаучен музей при БАН

 • 18:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология – откриване на изложба 

Зала “Левентис” – Национален природонаучен музей при БАН

 • 19:00 ч. – Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология

Неизследвани територии, нови научни проблеми, нерешени загадки

София Тех Парк

Не пропускайте вълнуващата среща с учените от лабораториите и партньорите на София Тех Парк, за да видите над какви теми те работят. Щандове с експерименти и презентациите ще ви впечатлят и вдъхновят.

Технически университет

 • 17.00 – 22.00 ч. – Отворени лаборатории 

Демонстрации, симулации, презентации

 • 18.00 – 22.00 ч. Лекции и дискусии по различни теми: 

Срещнете се с инженерите, които създават иновации в авиацията, аерокосмическата индустрия, ИKТ, болиди, е-зареждане в транспорта и други транспортни теми, ЗД моделиране, микролектрониката и телекомуникациите.

 • Студио с предаване на живо в youtube канала на ТУ-София, с преподаватели, млади учени и студенти

УАСГ

 • 19:00 ч. – Мила вода: От пустиня – градина

Напояването в помощ на хората срещу климатичните промени

 • 19:00 ч. – Луда вода: Наводнения

Защо стават наводненията и как да се предпазим от тях; 

 • 19:00 ч. – Синьо-зелената инфраструктура

Какво е синьо-зелена инфраструктура и как ни помага за справянето с климатичните промени; Зелената енергия; 

 • 19:00 ч. – Водните електрически централи и ролята им за намаляване на вредните емисии;

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата

ХТМУ

 • Тайната на прясното мляко – Посетителите ще имат възможността да се запознаят как лесно и бързо да установят съдържанието на калций и магнезий в прясното мляко.
 • Музикални фойерверки – Посетителите ще се запознаят със система за дистанционно управление на фойерверки в синхрон с музика.
 • Цветна градина – Посетителите ще наблюдават демонстрации на различни видове торове и почви, подходящи за нашите цветя.
 • Химически светофар – Посетителите ще имат възможността да наблюдават атрактивен химичен експеримент – трицветна феерия.
 • В каква среда работим? – Посетителите ще се запознаят с методите за измерване на факторите на работната среда – шум, осветеност, газове и климатични параметри.
  Посветено на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата
 • Комфортният текстил – Ще бъде представено влиянието на състава и структурата на плата върху усещането за комфорт и платове със специално предназначение и защитни свойства.
 • In vino veritas – Гостите ще се запознаят с изследване съдържанието на сулфити във виното.

Програмата на ХТМУ е посветена на 70-годишнината от създаването на университета.