Евгения Раданова и Александра Фейгин повеждат колоната на старта на “ София кара колело и тича за по-чист въздух“

sofia-kara-kolelo

Спортните звезди Евгения Раданова и Александра Фейгин повеждат в неделя колоната за по-чист въздух в София: “ София кара колело „

Множество популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на „ София кара колело и тича за по-чист въздух“ тази неделя. Стартът на Велошествието е точно в 11 ч., а бегачите потеглят в 11.15 ч. по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, викторини с награди, концерти и забавления.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пунк ще бъде отворен точно в 9.30 ч. за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк. Аниматори ще се погрижат преди старта пред Народно събрание вашите велосипеди и по-специално колелата на най-малките да са красиви и празнично украсени.

Велошествието и кросовото бягане нямат състезателен характер а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече четвърта поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Регистрация за Велошествието и кроса не е задължителна, но след 9.30 ч. при желание ще можете да вземете фланелка и стартов номер, с който да участвате в томболите в Южния парк с награди за над 2000 лв. Маршрут, последни новини и всичко за предстоящите в неделя активности можете да намерите в подробности във специалната Facebook страница на събитието

Олимпийски легенди и шампиони потеглят по маршрута

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъдат част младите таланти на българския спорт: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа тази зима историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. На старт ще бъдат и двукратните олимпийски младежки шампиони от Буенос Айрес2018 акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, бронзовата медалистка от току-що завършилото Световно първенство за девойки по фехтовка в Торун (Пол) и носителка на Световната купа на сабя Йоана Илиева, деца от хокейните школи, баскетболната легенда Роберт Гергов и др.

Твърде вероятно е на старт да застанат още медалистът от Световно първенство по таекуондо Владимир Далаклиев, волейболният треньор Сашо Попов, призьорът от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес в спортното катерене Петър Иванов, както и много общински съветници, известни личности от културата, политиката и бизнеса.

Сред участниците е и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. Българския герой през миналата година осъществи заедно с приятели и съмишленици уникален проект с щафетния супермаратон „Един дан на Витоша“. За двайсет часа Дойчин обиколи Витоша по суша, въздух, вода, дори под земята, съпровождан от 16 суперспортисти, два коня и няколко хъскита. Инициативата беше подпомогната от „София – евростолица на спорта“ и имаше благотворителна цел – да осигури чрез кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк „Витоша“ средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора с физически увреждания.

В пъстрата колона ще бъде и група от Датското посолство начело с посланик Сьорен Якобсен, които също ще карат колела за по-чист въздух в София. Посланик Сьорен Якобсен представлява Кралство Дания у нас от септември 2017 година. Сега той ще участва във Велошествието заедно със своята съпруга и по-голямата си дъщеря, които го придружават на мисията му в България. Служители на посолството на Кралство Дания се включват активно в много спортни събития и надпревари у нас и по-конкретно в София. През миналата година те участваха в атлетическо бягане на 26 май, а на 22 септември отбелязаха Деня на независимостта с велосипедно шествие. По-късно те бяха част от надпреварата „Заедно“ и част от 5-километровото бягане за Световния ден на диабетиците.

На старта очакваме и президента на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман, германецът тези дни е в София във връзка с турнира за Световната купа.

Голям спортен празник в Южния парк с много награди, забава и атракции

Много интересна програма ви очаква и в Южния парк. Спортният празник там в неделя започва в 11.30 ч. с много музика, надпревари, забавни игри и викторини с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ ще се погрижат участничката в конкурса на Евровизия Йоанна Драгнева и изключително популярната напоследък сред тийнейджърите певица Ева, двете са подготвили атрактивна денс музика, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Техните изпълнения ще бъдат прекъсвани на всеки 15 минути с периодично теглене викторини със стартовите номера на участниците с наградите за над 2000 лв.

Специални щандове и палатки ще показват на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Аниматори от се грижат за доброто настроение с много забавни игри и надпревари сред малчуганите, ще организират конкурс за най-добра рисунка на тема велосипеди, най-красивите ще бъдат отличени със специални награди.

На голямата поляна ще бъде позиционирана и новата въздушна възглавница. Всеки ще може да се пробва със скок от специално изградена конструкция с две позиции като височина. Зрителите ще определят най-атрактивните изпълнения.

Не пропускайте Велошествието и кроса с много смях, музика и веселие.

София кара колело и тича за по-чист въздух – неделя в 11 ч. пред Народно събрание и половин час по-късно в Южния парк.