Два български филма ще имат световна премиера на София Филм Фест

sofia-film-fest

Полският режисьор Павел Павликовски лично ще представи последния си филм „Студена война“ в рамките на 23-тия международен София филм фест (СФФ). Творбата му получи три номинации за „Оскар“ – за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура. Сред гостите на фестивала ще е и руската рок легенда Стас Намин от група „Цветы“. Над 150 пълнометражни и 20 късометражни филма ще бъдат показани по време на София филм фест, който ще се проведе от 7 до 28 март.

По традиция и тази година преди началото на София Филм Фест ще има богата предварителна програма. Тя ще започне с премиера на документалния филм „Чувство за непоносимост“, посветен на писателя Георги Марков, обяви директорът на СФФ Стефан Китанов.

„Това ще се случи на 27 февруари в Дома на киното. Много близо до деня, в който се чества рождението на писателя Георги Марков. На 7 март е самото откриване и фестивалът ще тече основно в София. Традиционно през месец март прожекции ще има на нашите специални издания в Бургас, Пловдив и Варна“, обясни Китанов.

За първи път фестивалът ще се открие с документален, а не с игрален филм. Заглавието е „Да ходиш по вода“, на Андрей Паунов. Той е посветен на проекта на Кристо „Плаващите кейове“. Сред 12-те филма, които ще участват в конкурса за голямата награда има два български – „Прасето“ на Драгомир Шолев и „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, както и една съвместна продукция на България, Турция и Германия.

Рок музикантът Кирил Маричков ще получи Наградата на София за принос към изкуството, ще бъде показан и филмът „Щурците – 20 години по-късно“.

Международният филмов фестивал София Филм Фест ( Sofia International Film Festival ) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкус за документално кино.

През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ световни фестивала на сп. „Варайъти”, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (международната федерация на продуцентските асоциации в света)  и подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.През 2019 година предстои 23-тият международен филмов фестивал София Филм Фест в дните между 7-17-28 март в София. В рамките на фестивала ще се проведе и 16-ото издание на международния пазар на филмови проекти и филми София Мийтингс – от 14 до 17 март.