Ден на детето в София

Къде да заведем децата на 1 юни

Избрахме за вас интересни събития в София, за 1 юни, ден на детето:

10:00 часа – Детски фестивал по случай 1 юни – парк „Езерото“, кв. „Дружба“1

Най-голямата радост да всеки родител е детският смях, а най-хубавият празник за всяко дете са игрите и песните, изпълнени с веселие!
Район „Искър“ кани децата и родителите, бабите и дядовците им, разбира се и техните лели и чичовци, и всички, които чувстват Международния ден на детето – 1-ви юни, като празник – да се забавляваме заедно в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“.
Съвместно с ОКИ – Дом на културата „Искър“, районната администрация организира празнична програма за малки и големи! Ще започнем в 10,30 ч с детска хоротека, а от 17 ч ще стартира музикална програма с участието на ДВГ „Звездици“ с ръководител Кина Вълчева, Представителен мажоретен състав „Светла“ – кадетки с ръководител Светла Кимилска, “Аватар тийм „ с ръководител Георги Ценев“ към 108-мо СУ „Никола Беловеждов“, „Орфеево цвете“ с ръководител Моника Димитрова към 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“, Мария Петрова ученичка от 108-мо СУ „Никола Беловеждов“. А в 18 ч ще можем заедно за се насладим на детската постановка „Супер Марио“ на театър БХАЛГ.
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

10:00 часа – Family Fun – Софийска зоологическа градина

Скъпи приятели,
заповядайте в Софийската Зоологическа градина на 1 юни – Денят на детето, за да се забавляваме заедно!

1 юни в Софийската Зоологоческа градина, от 10:00 до 14:00 часа, откъм Централният вход.

забавни игри и кътове
срещи с наши приятели и партньори
състезания
смях и настроение

10:00 часа – фестивала за съвременен и социален цирк  – Южен парк 2 (Хилтън парк)

Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в  България – „Мини Арт Фест“, ще бъде открито на 1 юни, в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото „Подарък за децата на София“, малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. На 1 юни фестивалът ще бъде открит от Н.Пр. Сорен Якобсен, посланик на Дания, и със спектакъл на традиционния партньор на събитието – културния проект „Цирк Твас“ (Cirкus Tvaers) от Дания. На 2 юни програмата на „Мини Арт Фест“ 9 ще продължи в кв. „Факултета“ (75 ОУ „Тодор Каблешков“), където ще се проведат разнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички желаещи. „С този акт Фондация “Мини Арт”, организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си, със силата на цирка, да помага на деца и младеж, от различни социални групи в риск“, разказа Гео Калев, основател на фондация „Мини Арт“.

10:00 часа – 1 юни в Националния природонаучен музей -Национален природонаучен музей

Националният природонаучен музей поздравява всички малки изследователи и бъдещи големи откриватели с празника им!
На първи юни Космическото училище (http://spaceschoolbg.eu/) ви кани на среща в Националния природонаучен музей – БАН
Заповядайте в 12:00 часа в зала Левентис, където д-р Стефан Стаменов от Института за космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) ще разказва за спътниковите технологии и приложенията им, свързани с културно-историческото наследство и околната среда.
Презентацията продължава 30 мин. и е подходяща за ученици до 14 г.
Д-р Стефан Стаменов и доц. д-р Ваня Стаменова са автори на образователния албум „София от космоса“. (http://spaceschoolbg.eu/?page_id=919)
Албумът е изработен с цел да подпомогне българското образование и да популяризира наблюдението на Земята, гр. София и културно-историческото ни наследство.
В албума участват също учени от НАИМ-БАН – чл.-кор. Васил Николов, д-р Андрей Аладжов, д-р Марио Иванов, Снежана Горянова, и организациите ЕСРИ България ООД, ГИС-София ЕООД, ОП Софпроект-ОГП, ЕВРОСЕНС ЕООД, DigitalGlobe Foundation, GAF AG.
По традиция за приятелите на музея до 14 годишна възраст посещението на 1 юни ще бъде безплатно.
За всички останали посетители цените на билетите са без промяна: http://www.nmnhs.com/visit-us-bg.html
Не пропускайте да разгледате изложбата „ЖИВОТНИ“ на възпитаниците на арт-ателие ТАЛАНТИ в зала Левентис на първия етаж.

11:00 часа – National Geоgraphic Kids Tour ’19 – София  – Борисова градина

Дойде любимото време от годината на всички ученолюбиви деца – турнето на National Geographic Kids!!!

На 1 Юни – Празника на Детето – от 11:00 гостуваме в столицата в Борисова градина на Езерото с лилиите!!!

За поредна година, любимото списание на децата събира най-любознателните малчугани в нашият Клуб на Малките Откриватели. Тази година обръщаме специално внимание на Еко Темата и заедно с нашите деца сме съсредоточили усилия да опазим природата и нашата планета – защото я обичаме такава каквато е!

Символът ни тази година е четирилистна детелина – с което се надяваме да си донесем късмет в борбата с опазването на природата. Търсете четирилистната детелина на National Geographic Kids – освен късмет, те ще ви донесе познания, които освен в живота, ще ви помогнат с решаването на задачите в шатрата на National Geographic Kids.
Разделно събиране на отпадъци, съвети за екосъобразен начин на живот, как да се грижим за природата, как да рециклираме, защо да рециклираме, ЗАЩО да сме ЕКО – всички тези „познания“ ще съпътстват тазгодишното турне на NG Kids, защото е важно децата от малки да знаят, че планетата ни е една и е за всички!

11:00 часа – Първи юни с „Джаз за деца“! –

На първи юни каним всички деца и непораснали възрастни да отпразнуваме шумно и тържествено, с гръм и трясък този вълнуващ ден в пъстрото пространство PhotoSynthesis – място за фотография, хора и идеи.

За вас ще свирят едни от най-усмихнатите джаз музиканти:

Ventzislav Blagoev – тромпет и водещ
Станислав Арабаджиев (Stanislav Arabadjiev) – пиано
Dimitar Blagoev – китара
Daniele Febbo – бас
Nevena Grigorova – барабани и вокал
деца и родители – песни и суингиращи яйца

Заредили сме куфарите с нови перкусии, така че се гответе за голяма веселба.

Както винаги, сцената приветства всички малки и големи импровизатори 😉

Вход за деца – 5 лв, за възрастни – 7 лв.

11:00 часа – Детски панаир – градинката пред Народния театър

Над 60 безплатни ателиета за деца на 1 юни пред Народния театър
Детски панаир тази година отбелязва 140-та годишнина на София 🙂

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Детски панаир стартира преди шест години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града.
Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия и Национален природонаучен музей.
За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Благодарим на нашите партньори, заради които Детски панаир е безплатен: Столична община, Фондация Америка за България, Овергаз, както и на тези, заради които събитието ще бъде посетено от безброй деца: БНТ, БНР, bg-mamma.com, София играе (sofia.plays.bg), Радио Фемили, popotam.bg. Партньори на тазгодишното събитие са и УНИЦЕФ, Френски институт, Институт Сервнтес и Музейко.

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

11:00 часа – Ден на детето в Музейко – безплатен ден – Музейко

С какво се хранят астронавтите? Какво виждат животните? Какви тайни крият камъните? Знаеш ли колко тежиш на Марс? А можеш ли да надскочиш пантера? Ела да празнуваш в Музейко и разбери!

По случай детския празник Музейко отваря безплатно врати за своите малки и големи приятели!
От 11:00 до 19:00 часа всички деца и любопитни възрастни, които обичат да изследват и преоткриват света ще имат възможност да преживеят един незабравим ден в Музейко.
Очакват ви нови открития в света на науката, екологията, комуникациите и изкуствата. Подарете си семеен празник с нови знания и срещи с истински учени.

В отворената арт зона ви очаква шведския иновативен конструктор Strawbees, който ще ви вдъхнови да тествате, изследвате и конструирате с помощта на своята интуиция. Защото създаваме най-хубавите неща, когато вярваме в себе си! Използването на познати инструменти и материали намалява чувството на неувереност и въвлича децата в ново приключение.
Зоната Строежко ще ви провокира за творческо конструиране на кулите или животните от вашето въображение. Строежко е подходяща за всички на възраст от 1 до 99.

Екипът на Музейко ще увлече деца и родители в тайните на енергията, центробежните сили, налягането и астрономията с кратки научни демонстрации и експерименти.

Поради ограничен капацитет, Планетариумът няма да работи.
*Ако планирате да дойдете с бебе, моля, имайте предвид, че ще ви помолим да оставите количката в колата си или на паркинга за детски колички в Музейко и да ползвате приспособление за носене на бебе. Благодарим ви за разбирането.

11:00 часа – 1 юни – празник от деца за деца – Park Center – Sofia

Подари празник на своя малчуган за 1 юни – доведи го в Park Center!

Тази година празникът е от деца за деца, с любезното съдействие на Българска федерация по художествена гимнастика.
• Малките гимнастички от клуб „София Спорт“ ще представят своето великолепни съчетания в костюми на миньони, мишлета, зайчета, патета и др.

• Народни хора ще ни представят талантливите деца от детски ансамбъл за народни танци „В Шоплука“;

• Шеметни танци на децата от школа „Естрея“.

Водещ на събитието ще е най-добрият татко на България – Симеон Колев. Той ще раздава подаръци, щедро предоставени от магазините в Park Center.

Специален гост ще бъде Орлин Павлов.

Празникът започва точно в 11:00, в централното фоайе на партера в Park Center.

От 13:00 да 15:00 часа на ет. 3 пък всяко дете ще може да се включи в работничка за рисунка на лице, осигурено от Capella Play.

Чакаме те заедно с твоето мъниче!

Паркингът ще е безплатен през целия ден!

ВАЖНО: По време на събитието ще се снима!

11:00 часа – Пролетен фестивал 2019 – Градска градина – София

Пролетния фестивал в София ще бъде от 24 май до 2 юни; организаторите са DB-Events (немски коледен базар), и те са партньор на Седмиците на немския език в България.

12:30 часа – Мини ролер състезание и празник на детските усмивки – Парк „Заимов“

Подарете на детето си един по-различени вълнуващ ден!

По традиция, вече седма година организираме забавление на колелца за най-ентусиазираните любители на ролер спортовете.

Грабвайте ролерите и ролковите кънки и елате на Мини Ролер Състезание с актрактивни и забавни игри от 12.30-13.30 ч. в Парк Заимов на 1 Юни 2019!

Най-добрият ще бъде отличен със специална награда!

Напомняме, че ползването на протектори е задължително!!!

Организаторите от Радио FM+ и Столична община, Район „Оборище” са ви подготвили голям празничен концерт под надслов „Празник на детските усмивки“, съпроводен с много изненади и награди, който ще започне от 11 ч. на голямата сцена в централната част на парка.

Повече подробности за Мини Ролер Състезанието и за „Празника на детските усмивки“ можете да намерите в сайта на Сдружение „Екстрем скейт“, както и в блога на Скейтшоп Екстрем.

Мини Ролер състезанието може да се проведе само в условия на сух терен и недъждовно време!
Възможна е промяна на обявения час.

Елате и направете децата си щастливи!