Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл. „Св. Неделя“

velikdenski-yaitsa

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл.“Св. Неделя“ в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма „Света София“.

Велина Тонева, директор на Енорийски център към храм „Рождество Христово“ и сътрудник на белоградчишкия епископ Поликарп по социално образователни и доброволчески инициативи обясни пред БНР:

„Софийска Света митрополия и организациите, които го организираме, са осигурили абсолютно всичко. Трябва родителите просто да доведат децата си, да бъдат с добро настроение и с желание да се поизцапат малко с кауза, защото всички 1000 яйца, които ние ще боядисаме в този ден, после лично ще ги занесем при служещите в болничните заведения, които избутаха много през последните години. Когато приключим с боядисването на яйцата, ще оставим една кошничка яйчица при гроба на Негово Светейшество и с дечицата ще потеглим в едно литийно шествие до храм „Света София – премъдрост божия“, където ще ни очакват свещениците, които ще приемат яйцата, ще поздравят децата, ще ги благословят, ще им дадат и по един малък подарък, който ще им бъде спомен от този ден.

При дъждовно време традиция ще бъде пресъздадена в Ларгото, а празничната лития няма да се състои.

Още една инициатива на днешния велики четвъртък – от 11.00 до 14.00,  в градината „Кристал“, Столичната община организира благотворителен Великденски базар с участието на деца и възрастни хора от заведения за социални услуги на територията на София.