Честит Празник, София!

софия-герб

На 17 септември, когато почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, по традиция отбелязваме и Деня на град София.

За поредна година българската столица ще отбележи деня с редица събития и инициативи, а всички културни институти на Столична община отварят своите врати за гражданите и гостите на града.

От 11.30 часа пред храм „Света София” ще се състои Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. От 12.00 – 13.00 часа на открита сцена пред „Музей за история на София“ на пл. „Бански“ №1 ще се състои концерт на Джаз формация „София“. От 17.30 до 18.30 часа на открита сцена пред „Музей за история на София“ на пл. „Бански“ №1 ще се състои концерт на Гвардейския представителен духов оркестър. От 17.30 до 18.30 часа пред Народен театър „Иван Вазов” ще се проведе концерт на Софийския духов оркестър, а от 18.30 часа – тържествена церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. От 20.30 часа до 21.15 часа ще се проведе уличен пърформанс със светлини и кукли „Нощта на белите коне” на „Жар Театър”. От 21.00 часа ще се състои празнична заря.

На 17 СЕПТЕМВРИ с БЕЗПЛАТЕН ВХОД за столичани и гостите на града ще работят Зоологическа градина-София, парк-музей „Врана“, Регионален исторически музей – София и Софийска градска художествена галерия.

По случай Деня на София, на17 септември на откритата сцената в градинката „Майчин дом“ (бул. „Христо Ботев“) от 18.00 часа, район „Сердика“ организира празничен концерт под патронажа на кмета на района инж. Тодор Кръстев.

Празникът на селищата от район „Кремиковци”, посветен на Деня на София, ще се проведе на 17 септември, понеделник, в квартал „Ботунец” от 16.00 часа на откритата сцена при езерото.

В програмата ще участват самодейни състави, вокални групи и групи за модерни танци към читалищата от района.

На 17 септември 2018 г., от 18.00 до 22.00 ч., в Северен парк (вход от бул. „Н. Жеков“) ще се проведе традиционният рок маратон „Надежда и приятели”, който тази година е под надслов „НЕ на наркотиците“.

Организаторите са предвидили викторина с награди, посветена на Деня на София, и информационни материали с послания срещу употребата на наркотични вещества.

Рок маратонът е част от събитията, посветени на кампанията „80 години Надежда – традиции и европейско бъдеще“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

По случай Деня на София, на17 септември на откритата сцената в градинката „Майчин дом“ (бул. „Христо Ботев“) от 18.00 часа, район „Сердика“ организира празничен концерт под патронажа на кмета на района инж. Тодор Кръстев.

Парк „Младост” (Младост 3)

16.00 – 18.00 ч. – Спортна програма: Декатлон за деца

19.00 – 20.30 ч. – Празничен концерт с участието на Валерия Войкова – вокалистка от 125.СУ „Боян Пенев”, DIVA DANCE SCHOOL, ДЮТА “Пламъче”, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти на оркестъра на БНР и Ансамбъл „Филип Кутев”.