Часове до старта на най-стария ултрамаратон на София – Обиколката на Витоша

vitosha-sto

Часове остават до едно от най-масовите състезания за бегачи и колоездачи в България – Обиколката на Витоша. Надпреварата, чиито корени са в 70-те години на миналия век, ще събере над 2500 участници.

Състезанието, известно още като „Витоша 100“, включва състезание за скороходци, за колоездачи, както и дуатлон по почти 100-километрово трасе. На 15 юни в 06:00 часа първи ще започнат около 1800 колоездачи и почти 100 дуатлонци. В 23:59 ч. същия ден тръгват и 700 скороходци и участниците във втория етап на дуатлона.

За ултрамаратона пристигат хора от цялата страна, както и от състезатели от над 20 държави. Участниците са на възраст от 10 до 75 години, записани за участие са цели клубове.

Всички участници ще могат да се подкрепят с храна и вода по време на предизвикателството на 12 пункта по трасето, а желаещите да усетят атмосферата на състезанието, превърнало се с годините в истински празник за бегаческото общество, могат да отидат на старт/финала пред резиденция Бояна или някъде по трасето.

Първите колоездачи се очакват на финала около 10 ч. сутринта в събота, а първите бегачи – след 8 ч. сутринта в неделя.

„Обиколката на Витоша“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и за пореден път призивът към участниците е да избягват употребата на пластмасови чаши и бутилки, за да пазим планината чиста.

Историята

Витоша 100 – повече от състезание! 100 % адреналин и приключение. 100 км планински маратон. 100 км колоездене.

Магията започва през 70-те години на XX век, когато в календарните планове на тогавашните туристически дружества се появява състезанието „100 километра за 24 часа” – първото наименование на Обиколката. Идеята за формата на надпреварата идва от участията на български ориентировачи на състезания в Италия, където се провеждат 24-часови бягания, с цел изминаване на колкото е възможно по-голямо разстояние или бягания на дистанция от 100 километра за време. Първият маршрут на състезанието дори „залита” извън Витоша и навлиза в Люлин планина, за да може да бъде спазена идеята за 100-те километра.

Мнозина участници, членове на дружествата, се включват в събитието. Съставят се отбори и се организират групи, които да изминат 100-те километра в рамките на денонощие. Събитието бързо става масово – между 1000 и 2000 души започват да взимат участие всяка година. Няма нужда състезанието да се „рекламира” и да „набира” хора, обичащи природата, планината и спорта на открито, защото те вече били събрани в клубовете по алпинизъм и туризъм към туристическите дружества. А след като „100 километра за 24 часа” веднъж влиза в календарните планове, съвсем не е чудно събирането на толкова много хора по трасето – участието в прояви от календара е обезпечено от клуба или дружеството и за желаещите да представят отборите си пристигането в София за 24-часово ходене из Витоша е безпроблемно. Тогава обаче Обиколката се възприема по-скоро като туристическа проява, отколкото като състезание – участниците се появяват на старта, подготвени сякаш за туристическа обиколка, вместо за скороходене или бягане, с тежки раници и готовност да пренощуват в планината.

Днес състезанието е на съвсем различно ниво. Резултатите, които се постигат всяка година, са в пъти по-добри от целите, поставяни пред участниците през 70-те и 80-те години. Хората, за които ежегодното участие е задължително, съвсем не са малко, а такива, които да не искат да се върнат следващ път, почти няма. Състезанието е важно за много хора, защото има нещо специално в това, че то обикаля около планината Витоша– символ на столицата.

Днес най-добрите изминават разстоянието бягайки за по-малко от десет часа, по трасето вече се движат и колоездачи, съдии и помощници очакват състезателите на всеки подкрепителен пункт, на финала се събират близки и приятели, които подкрепят любимците си в последните метри, а някои – истински планински машини, изминават разстоянието два пъти – веднъж с колело и после бягайки (състезавайки се в дисциплината „дуатлон”).

Събота, 15 Юни

6:00    Старт Колоездачи

16:00  Награждаване Колоездачи

23:59  Старт Скороходци

Неделя, 16 Юни

16:00   Награждаване Скороходци и Дуатлон

За ваша информация:

Очаквания час за финиширане на първите мъже колоездачи е минути преди 10:00 часа в събота.

Очаквания час за финиширане на първите жени колоездачи е минути преди 11:00 часа в събота.

Очаквания час за финиширане на първите мъже скороходци е около 8:00 часа в неделя.

Очаквания час за финиширане на първите жени скороходци е около 9:00 часа в неделя.