Богата забавна и културна програма в София за деня на детето

detska-gradina

За най-веселия ден, в който празнуваме безгрижието и свободата, Столична община е подготвила богата програма с фестивали, концерти, представления, работилници и ателиета за малките си жители. На 1 юни в различните точки на столицата ще се случват много и разнообразни активности.  

Детският панаир в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и тази година ще радва децата с много ателиета и работилници на 1 юни с вход свободен.

Регионалният исторически музей – София на пл. „Бански“ № 1, по-известен като Музей за история на София, отваря широко врати и кани празнуващите безплатно – деца до 12 години с до 2-ма придружители.

Столичната библиотека организира „Детски празник на площад „Славейков“. През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява малчуганите: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои; Корейски занимателни детски игри – работилница по Ханбок; Тебеширено парти; Артателие с художника Христо Кърджилов; Изложба „В света на птиците“; Театрална и музикална програма на школата за сценични изкуства „Essens“; „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов – представление на децата от Театралната работилница на Ирен Кривошиева; Вокална група „Палави ноти“; Щафетно четене“; Филмов следобед; „Децата на КОНКОРДИЯ“ – фотоизложба в подкрепа на децата в риск, организирана от Фондация „Конкордия“ България и Столична библиотека.

От 24 май до 2 юни, с вход свободен, се провежда Пролетен базар на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК. На 1 юни стартира Благотворителния Немски пролетен фестивал в Градската градина, който  ще посрещне малки и големи под цветните чадъри с богата музикална програма и игри.

От 9:00 до 13:00 ч. по маршрут: ул. Генерал Гурко, от бул. Васил Левски до бул. Евлоги и Христо Георгиеви ще се проведат Атлетически игри и състезание по бягане за деца с вход свободен.

От 30 май до 1 юни 2024 г., дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община  организира Мини Европейско първенство по футбол за смесени ученически отбори на Националния стадион „Васил Левски“. На самия детски празник ще се проведе и официалното награждаване с много забавления, награди и изненади.

Истински празник за деня на детето подготвят от „Музейко“. Разнообразните дейности включват: Цветна лаборатория; Работилница за най-малките откриватели (2+год.); Кът за игра Цветове и моторика (2+год.); Забавна демонстрация: Цветни капчици (2+год.); Отворена артзона: Водата разтворител (5+год.); Експерименти – Готови, на старта… Химия! (7+год.); Лаборатория за чудати конструкции (7+год.); Планетариум – капацитет 10 човека на шоу (7+год.); Фото кът – лабораторно облекло и реквизит за снимки.

Събитието, в което най-успелите в своята област деца имат възможността да блестят до големите имена от световната и българската сцена – „Нощ на звездите“, тази година е на 1 юни от 19:00 – 22:00 ч. в зала „Арена София“. По време на галаспектакъла ще бъде връчена и наградата на кмета на София за талантливо дете в категория „Изкуство“.

Детски празник сред природата за деня на детето със спектакъл на 1 юни от 11:00 ч. на детската площадка в парк „Дружба“ до езерото организират Общински културен институт „Искър“ и СО – район „Искър“ напълно безплатно за малчугани и техните родители.

Отново на 1 юни от 11 ч., и отново на открито, Общински културен институт „Средец“ ще забавлява малките си гости с ателиета по занаяти, изобразително изкуство в парк „Заимов“, със свободен достъп.

Концерт на лауреатите от Втория конкурс за детска песен – „Eclectica union kids“ – symphony competition 2023 г. на „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“, ще се проведе на 1 юни от 11:00 ч. в Общински културен институт „Надежда“ с вход свободен.

Европейска нощ на музеите /програма/

С деца на…театър!
Столичният куклен театър 
– с 2 предложения за детския празник. На 1 юни от 11:00 и от 17:00 ч., в салона на ул. „Гурко 14“, ще се играе „Трите прасенца“, а в салона на бул. „Янко Сакъзов“ 19, от 11:00 ч. – „За граховото зърно и една принцеса“. Входът ще е свободен за деца, но с билети за придружителите.
„Снежанка и седемте джуджета“ на 4 юни в Столичния куклен театър (в салона на ул. „Гурко“), ще гледат всички деца от детски градини на територията на район „Средец“, подарък от районната администрация по случай детския празник.

На деня на детето 1 юни от 11:00, 12:30 и 16:00 ч. в Театър „Възраждане“ ще се играе „Червената шапчица“.  Входът е с билети.

На голямата сцена в Театър „Сълза и смях“, ул. „Г. С. Раковски“ № 127, на 1 юни от 11 ч., Театър „София“ гостува с постановката „Феята от захарницата“. Входът е с билети, а след представлението са предвидени подаръци за всички деца.


Районните администрации също са подготвили многобройни активности за малките. Вижте какви са те тук: