Без военен парад за 6 май в София. Онлайн ще гледаме авиошоу и демонстрации на специални сили

voenen-parad

Традиционният военен парад за Деня на храбростта 6 май тази година няма да се проведе заради пандемията от коронавируса.

Ще има обаче чествания и мероприятия в няколко града, съобщиха от военното министерство.

Денят на храбростта и празникът на Българската армия 6 май тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки.

Събитията ще включват тържествен ритуал в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции, от Военноморските и Военновъздушните сили.

В навечерието на празника, точно в 21.00 ч. на 5 май, ще започне празнична илюминация в Борисовата градина в София. Тя ще бъде изпълнена от подразделения на Националната гвардейска част, съобщиха от МО.

На 6 май празникът ще започне в 10.10 ч. с тържествен ритуал в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и в него ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще приеме строя на курсантите и ще поздрави всички военнослужещи по повод празника.

В парада на бъдещите офицери ще участват над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада ще бъде началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов.

Под звуците на химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър на университета, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Курсантите ще преминат в тържествен марш. Ритуалът ще завърши с преминаване на бойна техника на висшето училище. В церемонията ще вземе участие и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Пред Морска гара Варна с начален час 10.35 ч. военнослужещи от Военноморските сили ще извършат демонстрация на способности по овладяване на кораб-нарушител (заподозрян за трафик на оръжие) в националните морски пространства.

Ще участват военни моряци от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и Морският специален разузнавателен отряд. Техниката ще бъде представена от моторен катер (кораб-нарушител), бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет „Пантер“.

В 10.50 ч. в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево ще се  проведат съвместни полети за демонстриране на бойни способности от Военновъздушните сили на Република България.

В полетите ще участва личен състав от военно формирование 28 000 – Граф Игнатиево със самолети МиГ-29 и Л-39ЗА, както и от военно формирование 32 040-Крумово с вертолети Ми-24 и „Кугар“. Демонстрирана ще бъде съвместна операция по търсене и спасяване на катапултирал се пилот над вражеска територия.

По време на операцията самолети Л-39ЗА ще имат за задача да открият и обозначат условна точка на приземяване на катапултиралия се пилот. Вертолет „Кугар“ ще инфилтрира в района спасителен екип по способа „рапел“. След елиминиране на враждебна сила на земята от спасителния екип екипажът на вертолета ще ексфилтрира катапултиралия летец с непосредствена авиационна поддръжка от страна на боен вертолет Ми-24. Въздушният периметър над зоната на операцията по търсене и спасяване ще бъде осигурен от изтребител МиГ-29.

В 11.00 ч. в района на Учебен център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции ще проведат разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, ще изпълнят парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа „бързо въже“, ще представят способности по ръкопашни техники и ще изпълнят динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите ще завършат с парашутен скок и развят отвисоко национален флаг.

Проявите по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия ще завършат в София с отдаване на почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България. В 11.30 ч. президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин.

В условията на въведеното извънредно положение заради пандемията от COVID-19 гражданите ще могат да наблюдават демонстрациите на способности от ВМС, ВВС и силите за специални операции чрез електронните медии.