Азиатски фестивал София в Борисовата градина

aziatski-festival-sofia

На 15 юни 2019, на сцената „Лятна Естрада“ в Борисовата градина, ще се проведе третото издание на Азиатския фестивал, организиран по инициатива на Индонезийското посолство в България. Участие ще имат и още 15 дипломатически представителства – Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония. Тази година събитието ще премине под мотото „Магията на Изтока“, а програмата ще бъде обособена в един цял фестивален ден.

С богата програма от театрални, музикални, танцови и кулинарни изпълнения, бойни демонстрации и традиционни игри и умения, събитието се обявява и в подкрепа на деца и семейства в риск от раздяла, кауза на фондация „За нашите деца“, партньор в благотворителната акция на фестивала за втора поредна година.

Цветната и богата програма на фестивала „Магията на Изтока“ предлага срещи с митични същества и древни герои от всички кътчета на Азия. Датиращият от преди над 500 години зрелищен индийски танц „Катакали“ ще бъде показан на българска публика за първи път; митът за доброто и злото, коренящ се в балийската митология ще бъде представен на сцена в гигантски костюм-кукла от посолство на Индонезия; модно ревю от Виетнам; фолклорни перкусии от Корея; бойни демонстрации по Кендо, Айкидо, Таекуондо и „тайландският бокс“ Муай Тай ще очароват посетителите на фестивала.

Специално за „Магията на Изтока“ в България се завръща пакистанското дуо художници, за да изрисува в популярния пакистански уличен стил „Art Truck“ автобус от столичната транспортна мрежа, който след това ще остане да се движи украсен из софийските улици.

Ароматни и екзотични кулинарни изкушения очакват посетителите в Борисовата градина тази събота. Традиционен печен хляб от Ирак, стриийт фууд от Япония, разнообразие от корейски специалитети, индонезийски нудли, тайландски сладки, суши, индийска веганска храна, палестински хляб и още много предложения за любителите на азиатската кухня.

За най-малките и за всички изкушени да опознаят магичната азиатска култура отблизо са предложени и безплатни ателиета по индонезийското изкуство батик – рисуване с восък върху плат; направата на декорации и бижута в техниката Pixel art, картички и книгоразделители в японската техника Кири-е, традиционни японски късмети – Омамори и бродирани топки Темари, организирани от клуб Накама.

Желаещите ще могат да научат умели китайски техники за рязане на хартия, да пробват калиграфия или да играят традиционни корейски игри. Извън настолните занимания всеки желаещ може да се включи и в уроци по к-поп, по индонезийски танци, да участва в йога флаш моб, посветен на Международния ден на йога на 16.06, да се научат да свирят на музикален инструмент от бамбук или пък да пробват тайланския спорт Сепак Такро.

Водещи на събитието тази година са известната радиоводеща Ива Дойчинова, музикантът Пейо Филипов и актьорът Владимир Зомбори.

Колко средства са събрани от благотворителната кампания ще разберем още в същия ден от 19 ч., когато от сцена ще се теглят победителите от благотворителната томбола.