48-ия Панаир на книгата в София започва днес с много културни събития

международен-фестивал-на-книгата

Срещи с известни български писатели,  много премиери и раздаване на автографи на 48-ия Софийски панаир на книгата очакват гостите на панаира

Днес е официалното откриване на 48-ия международен панаир на книгата, който ще бъде открит официално точно в 11:00 часа на 7 декември, в централното фоайе на НДК.

Любимото на всички четящи хора и най-мащабно книжно събитие, пропуснало физическото си издание през декември 2020 година, ще събере в Коледния дом на книгата запалени читатели, писатели, издатели, умели преводачи и ненадминати илюстратори на цели 800 квадратни метра в НДК.

В шестте дни, между вторник (7 декември) и неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемични мерки, Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма, наситена с премиери на книги, срещи с автори и издатели, Софийски международен литературен фестивал и Детски литературен фестивал.

„Да се организира и провежда Софиийски международен панаир на книгата по време на криза е не само смелост, но и голяма отговорност и изпитание на всичко научено до момента. Искам да кажа едно голямо „Благодаря!“ на всички участници в 48-ото издание на този мащабен форум, защото без тях нямаше как то да се случи. За всички гости: в културната ни програма има над 40 събития, всяко едно от които заслужава вашето внимание – очакваме ви от 7 до 12 декември, в НДК“, сподели Мая Атанасова, член на УС на Асоциация „Българска книга“.

Още в първия ден от 48-ото издание на Софийския панаир на книгата, ще можете да се срещнете с известната българска писателка Теодора Димова и да получите автограф от нея на щанд номер 113.

В следващите дни, всички гости на панаира ги очакват срещи с Иво Сиромахов, Ирена Иванова, Алек Попов, Десислава Йорданова – Пурко, Деляна Манева, Нели Митева, Камелия Кучер, Добромир Банев, Йордан Евтимов, Кирил Нейков, Петър Чухов, Елена Алексиева, Георги Господинов, Захари Карабашлиев; ще има срещи и с Мадлен Алгафари, Мария Касимова-Моасе, Мария Николова и Васил Попов – най-новите автори на аудиосъдържание.

А актьорите – Богдана Трифонова, Йоанна Темелкова и Владимир Пенев, ще прочетат от техните истории щанда на сторител (в литературен клуб Перото), както и много други литературни удоволствия и изненади за читателите.

Пълният културен афиш на 48-ия Софийски международен панаир на книгата, можете да намерите в приложен файл. Събитията от културната програма на Софийския панаир на книгата са със свободен достъп. Всички желаещи да посетят панаира могат да го направят, ако притежава сертификат или си направят бърз или ПСР тест в разположената в билетния център на НДК лаборатория, която работи  всеки ден 16:00 до 19:15 часа.

Поради противоепидемичните мерки през 2021 г. Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн. Всички събития ще се стриймват във фейсбук страницата на фестивала на адрес: https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/

По същото време ще се състои и четвъртият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, чиято програма също  е достъпна онлайн на: https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

КУЛТУРНА ПРОГРАМА

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2021 г.

7 декември (вторник)

11:00 Централно фоайе
Официално откриване на „Софийски международен панаир на книгата “

16:00 – 17:30 Щанд № 213
Гостува Теодора Славова с романа си „42 дни“
Представя издателство „ Потайниче“

17:00 Щанд № 113
Среща с автограф с Теодора Димова – Теодора Димова ще гостува на „Софийския международен панаир на книгата“, където почитателите ѝ ще могат да разговарят с нея и да получат автограф. Представя издателство „ Сиела“

18:00:00 – 20:00 Щанд № 213
Гостува Йото Пацов с разказите си „Реката тук е ламя“ – Големият български писател Йото Пацов ще представи последната си книга с разкази „Реката тук е ламя“.
Представя издателство „ Потайниче“

18:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Антония Апостолова – „Много добър стил. Чудесно построени изречения, ритъм, образност, майсторски описани сцени. Конструкцията с двете огледални части и финалът са чудесни писателски решения.“ ~ Яна Букова
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45

19:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Петър Денчев – „Петър Денчев разгръща едно интригуващо съвременно моралите. Вглежда се в същността на съвременното, на нашия живот тук и сега, търси следите от неговите нравствени основания.“ ~ Борис Минков
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

8 декември (сряда)

17:30 Щанд № 118
Гледай в краката, Хана! – книга с автограф с Десислава Найденова и Кирил Иванов
Представя издателство „ FOX book café “

18:00 – 20:00 Щанд № 213
Гостува Йото Пацов с разказите си „Реката тук е ламя“ – Големият български писател Йото Пацов ще представи последната си книга с разкази „Реката тук е ламя“.
Представя издателство „ Потайниче“

18:00 Щанд № 212
Представяне на Мариян Петров – авторската му книга „Да предизвикаш злото“ и преводната „Марта“ от Горян Петревски – В „Да предизвикаш злото“ ще срещнете сериозни учени, полудели електроники, едни от най-добрите хакери на света, страхливи крале, духове, змейове, същества от българската митология, извънземни… Ще пътувате по пътя на коприната, в космоса заедно с двама весели шопи, в миналото, в бъдещето, в настоящето, но може би малко по-различно от онова, което познавате. Но и ще се забавлявате, ще се смеете и ще имате възможност да се замислите върху злободневни проблеми на нашето общество
Представя издателство „ Персей/ Изида “

18:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Преслава Виденова – Преслава Виденова е лауреат на ХХХVІI Нционален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ – 2020; „Преслава Виденова наблюдава света с неотстъпчива, но деликатна сдържаност. Поезията й фиксира тревожността, хладината, отказът от сантименти, характерни за съвремието ни, но едновременно с това издирва съкровеното и меко подсказва – трудно е „да мълчиш така безукорно, че да не можеш да се оправдаеш пред самия себе си.“ ~ Ина Иванова
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

18:30-19:30 Щанд № 113
Среща с автограф с Иво Сиромахов – Иво Сиромахов ще гостува на „Софийския международен панаир на книгата“ по повод новата си книга „Певицата взема властта“, която излезе през ноември 2021 г. Почитателите му ще имат възможността да разговарят с него и да получат автографи.
Представя издателство „ Сиела“

19:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Ирена Иванова – Рене Карабаш – „Научих много от Омар, докато пишех писмата. И с това остава надеждата читателите ми да се припознаят в него и да си дадат сметка, че всички сме разполовени, носени от вълните на живота, в непрестанно търсене на своята божествена половина.“ ~ Ирена Иванова в интервю за lira.bg
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

9 декември (четвъртък)

11:00 Щанд № 118
Поредицата „Помогни ми да се справя сам“ – книги с автограф Десислава Йорданова – Пурко
Представя издателство „ FOX book café “

13:00-15:00 Щанд № 213
Гостува Елена Павлова с книгата си „Катакомби и Сдухотия. Готварство, градинарство и кучешки изложби по време на пандемия“ – Известната и обичана българска писателка Елена Павлова ще представи новата си детска книга „Катакомби и Сдухотия. Готварство, градинарство и кучешки изложби по време на пандемия“.
Представя издателство „ Потайниче“

16:00 Щанд №113
Среща с автограф с Алек Попов – Алек Попов ще гостува на „Софийския международен панаир на книгата“ във връзка с новата си книга „Мисия Туран“, която излезе през май 2021 г. Почитателите му ще имат възможността да разговарят с него и да получат автографи.
Представя издателство „ Сиела“

16:00 Щанд №113
Среща с автограф с Деляна Манева – Деляна Манева ще гостува на „Софийския международен панаир на книгата“ във връзка с новата си книга „Шестият пръст“, която излезе през март 2021 г. Почитателите ѝ ще имат възможността да разговарят с нея и да получат автографи.
Представя издателство „ Сиела“

18:00 Щанд № 118
Идеи за носене – книга с автограф с Нели Митева
Представя издателство „ FOX book café “

18:00 Щанд №319
Книга с автограф от Камелия Кучер – Заповядайте на щанда на ИК „Хермес“, за да се срещнете с авторката на романите „Дом“, „Нощ“ и „Сън“ и да си вземете книга с автограф! Ще може да научите повече и за дебюта й като преводач с романа „Искрици в мрака“.
Представя издателство „ Хермес“

18:00 Щанд №331
„Астролунен календар 2022 – астрология за всеки ден на достъпен и разбираем език““ – Съществува ли вълшебна рецепта как да направим живота си по-лесен? Астрологията като древна наука е точно това, ако разбира се успеем успешно да я приложим в ежедневието си…
Представя издателство „ КИБЕА“

18:00 Щанд № 212
Добромир Банев – среща с автограф – Добромир Банев е сред най-обичаните и популярни български поети. Ще имате възможност да се срещнете и да разговаряте с него, както и да получите автограф върху книгите му „Обичай ме бавно“, „Любов до синьо“ и „Аз съм в другото такси“.
Представя издателство „ Персей/ Изида “

18:00 Щанд № 312
Среща с автограф със Светла Георгиева – Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота преливат един в друг – ярки или деликатни, ефирни или плътни – и така рисуват вълнуващ пейзаж. В пътуването през този пейзаж читателят ще срещне усмивки, тъга, мъдрост, лудории, дълбини и висини. И ще си тръгне от тези разкази стоплен и пречистен.
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

19:00 Щанд № 212
Представяне на Костадин Филипов и книгата „Ангела и Джема“ – Истории, белязани от страсти, изпитания, клетви, отрова и смърт, но показващи копнежа на човешкия дух към любов, хармония и щастие разказва в книгата си известният тв журналист, поет и писател Костадин Филипов. Познат от централната новинарска емисия на Нова телевизия, водещ на новините по ТВ7 и редактор на риалитито „Фермата“ по bTV, днес той е редактор и автор на рубрика в предаването „Преди обед“ по bTV.
Представя издателство „ Персей/ Изида “

10 декември (петък)

15:00 Щанд № 325
„Среща с автограф с Петър Нефтелимов и „Успехът в българския ген“ – „Успехът в българския ген“ е публицистична книга с 49 вдъхновявящи интервюта-уроци с успели българи.
„Всяко интервю е урок ( на някого) и всеки урок е интервю (с някого)!“,
„Интервютата отминават, но опитът остава“, казва Петър Нефтелимов.
Представя издателство „ Библиотека България “

16:00 Щанд № 212
„Румънски народни приказки“ – представяне от преводачката Дарина Фелонова – Ако французите имат Шарл Перо, немците – Братя Грим, а датчаните – Андерсен, много поколения румънски деца израстват с приказките на Петре Испиреску, още повече че те са не по-малко интересни и вълнуващи от творбите на прочутите му събратя по перо. Сега тези приказки излизат за пръв път в превод на български. Потопете се в този магичен свят, където доброто винаги побеждава злото, истинската сила се крие в смелото и чисто сърце, а най-голямото богатство е любовта.
Представя издателство „ Персей/ Изида “

17:00 Щанд № 118
Албум с автограф – Ева Тенева-Зайкоф
Представя издателство „ FOX book café “

17:00 Щанд № 113
Сиела Среща с автограф с Мартин Колев – Мартин Колев ще гостува на „Софийския международен панаир на книгата“ по повод новата си книга „Софийски магьосници 4: Заветното заклинание“ – завършека на една от най-популярните български фентъзи поредици. Почитателите му ще имат възможността да разговарят с него и да получат автографи.
Представя издателство „ Сиела “

18:00 Щанд № 315
Представяне на италианския роман „Оставам тук“ на Марко Балцано от преводачката Нели Раданова – Нели Раданова гостува на щанда на Лемур, за да представи своя превод на забележителния исторически роман на Марко Балцано, който му донесе повече от 10 награди и любовта на хиляди читатели по целия свят. Емоционалната изповед на една майка, която разказва за съдбата на алпийското село Курон, което е потопено под водите на днешното езеро Резия.
Представя издателство „ Лемур “

18:00 Щанд № 319
Хермес Книга с автограф от Деметра Дулева – Заповядайте на щанда на ИК „Хермес“, за да се срещнете с автора на сборника „Морски записи“ и да си вземете книгата с автограф!
Представя издателство „ Хермес “

18:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Ванина Димова – Като акварелна рисунка, в която цветовете се смесват помежду си до безкрайни нюанси, в разказите на Светла Георгиева пигментите на живота преливат един в друг – ярки или деликатни, ефирни или плътни – и така рисуват вълнуващ пейзаж. В пътуването през този пейзаж читателят ще срещне усмивки, тъга, мъдрост, лудории, дълбини и висини. И ще си тръгне от тези разкази стоплен и пречистен.
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

18:00 Щанд № 118
Жените на София – среща с автограф с Вихрен Георгиев
Представя издателство „ FOX book café “

18:00 Щанд № 120
Виктор Топалов, съставител на книгата „Бохемска София: Истории от жълтите павета“ – Среща с автограф със съставителя на книгата „Бохемска София: Истории от жълтите павета“. Виктор Топалов е млад и амбициозен човек, който от години с голяма страст се интересува от историята на стара София. Работил е в Регионалния исторически музей на София, където получава достъп до архиви, снимки и любопитни факти, които дават началото на проекта „Бохемска София“, който бързо набира популярност и прераства в книга.
Представя издателство „ Orange book/Orange center“

18:00 Щанд № 329
Среща с автограф с писателката Анна Гюрова и новата ѝ книга с разкази „Градът на статуите“. – Среща с автограф с писателката Анна Гюрова и новата ѝ книга с разкази „Градът на статуите“. Увлекателната и дълго отлагана книга от ваятелката на приказно-фантастичното слово Ви очаква в поредицата ни „Нулева зона“. „Градът на статуите“ започва леко – с приказки и легенди, неусетно нагазва сред непокорните течения на заплетени мистерии и екзотични приключения, и докато се усетите, се озовавате в дебрите на въздългите драматични и малко страшнички истории.
Представя издателство „ Ерго“

18:00-20:00 Щанд № 213
Гостува Пламен Вукадинов с разказите си „Интоксикация – Водолазът и подводен фотограф Пламен Вукадинов ще представи книгата си със снимки и документални разкази за приключения по време на гмуркане „Интоксикация
Представя издателство „ Потайниче “

11 декември (събота)

10:30 – 13:30 Щанд № 118
Среща с Ива Александрова
Представя издателство „ FOX book café “

11:00 Щанд № 118
Среща с Жени Войнова
Представя издателство „ FOX book café “

11:00 Щанд № 325
Среща с автограф със Селвер и „Причини за любов“ – Ценителите на съвременната българска класическа поезия ще имат възможност да се срещнат с обичаната от всички Селвер, която пристига специално от Франция, за да поговори с читателите си за новата си стихосбирка „Причини за любов“ и да раздаде автографи
Представя издателство „ Библиотека България “

11:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Василена Спасова – Понякога най-искрените думи могат да бъдат написани само в писма до нечия майка. Това е вълнуваща история за едно момиче, израснало в дом за деца без родители, за приятелството, за загубата, за анорексията и, разбира се, за мечтите. Представя Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

11:00-13:00 Щанд № 213
Гостува Катерина Нейнска с детската си книга „Ено Монд и кучетата от улича Мишман“ – Детската авторка Катерина Нейнска ще представи най-новата си книга с градски приключения „Ено Монд и кучетата от улица Мишман“.
Представя издателство „ Потайниче “

12:00 Щанд № 312
„Среща с автограф с Йордан Ефтимов – Последната книга на Йордан Ефтимов може да се чете като антология с 51 стихотворения, коментирани от 51 съвременни български философи, историци, писатели, журналисти, художници, изкуствоведи и литературоведи. Но може да се чете и като сборник с 51 визии за това как се чете стихотворение, всяка от които има стихотворение за илюстрация.
Обединява ги на първо място общото историческо време и едва след това – обстоятелството, че стихотворенията са на един и същ поет, навършил 50″
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

12:00 – 20:00 Щанд № 105
Вземи си автограф от Мая Бочева – Уики и новата й книга „Как да празнувам рождения си ден? Чудовищно добър наръчни за празниците“ – Мая Бочева – Уики е автор и илюстратор на проекта „Туй-Онуй“, в който има вече над 10 заглавия на иновативни приказки с образователни игри. Мая ще бъде на щанда на издателството целия съботен ден и ще очаква своите малки почитатели, които ще имат възможността да се сдобият с автограф към най-новата й книга – „Как да празнувам рождения си ден? Чудовищно добър наръчник за празниците“.
Представя издателство „ Тат Криейтив“
13:00-14:00 Щанд №312
Среща с автограф с Екатерина Петрова
„Нещотърсач“ е като бездънен куфар, в който се побира цял един свят, пълен с вълнуващи сюжети – бележник Moleskine, матрьошка, бял потник, трохи от мадлени, жълто паве, люблянски змей, марсилски сапун, пилешка кост, наниз от мъниста. Екатерина Петрова разказва с литературен талант и журналистическо преклонение пред фактите историите зад всеки предмет от своята колекция, като неусетно ни предава от своята космополитност. ~ Ива Рудникова
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

13:00-15:00 Щанд № 213
Гостува Елена Павлова с книгата си „Катакомби и Сдухотия. Готварство, градинарство и кучешки изложби по време на пандемия“ – Известната и обичана българска писателка Елена Павлова ще представи новата си детска книга „Катакомби и Сдухотия. Готварство, градинарство и кучешки изложби по време на пандемия“.
Представя издателство „ Потайниче “

14:00 Щанд № 118
Такси към звездите – среща с автограф с художничката Теодора Югова

Представя издателство „ FOX book café “

14:00 Щанд № 329
Среща с автограф с поета и писателя Владислав Христов и новата му книга с кратки прози „Мопсът на Вазов“- Среща с автограф с поета и писателя Владислав Христов и новата му книга с кратки прози „Мопсът на Вазов“. „Няма съмнение, че кратката проза е най-трудната за овладяване литературна форма. В текстове си Владислав Христов съумява да открие както точната дума, така и най-сгъстения сюжет. Поантите са изненадващи и често преобръщат изцяло перспективата на повествованието“, споделя писателят Христо Карастоянов.
Представя издателство „ Ерго“

14:00 Щанд № 120
Цветелина Владимирова, автор на „Червенохалта“ и трилогията „Проклятието на Воронина“ – Среща с автограф с популярната авторка на фентъзи романи. Цветелина Владимирова издава дебютния си роман „Вестители“ през 2017 година. Новата ѝ книга „Червенохалата“ бе най-чаканото заглавие в каталога на изд. Orange Books за 2021 година и бързо плени стотици читатели с магията си.
Представя издателство „ Orange book/Orange center “
14:00 Щанд № 331
Гал Сасон: Астрологичната картина през 2022г. – Отново предколедна среща на живо с Гал Сасон в НДК. Навигация за 2022-ра: Какъв ще е астрологичният пейзаж догодина? Най-важните аспекти, съвети и насоки за 2022-ра през призмата на астрологията, кабала, нумерологията, митологията и други източни духовни познания и практики. И разбира се, кратко представяне на книгата му „Астрологична прогноза – 2022: Жертва в името на любовта“.
Представя издателство „ КИБЕА “

14:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Кирил Нейков – „Dirty Side“ е историята на едно пътуване и (донякъде) на една любов. Но и нещо повече – социален коментар, упражнение по стил, озъбване. Оправдани ли са всички бягства, лошото настроение, безверието на толкова много българи, родени през 60-те и 70-те? Има ли кой да се посмее на краха на мултикултурния модел? Може ли любовта да спаси някого? И изобщо – кой тук е туземецът?
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

14:00 Щанд № 325
Среща с автограф с Жени Щерева и „Из нощните записки на една сова“ – Не пропускайте възможността да се срещнате с носителката на редица литературни награди, пловдивчанката Жени Щерева и дебютната ѝ стихосбирка с класическа поезия „Из нощните записки на една сова“. Тя ще ви очаква с нетърпение за „Среща с автограф“
Представя издателство „ Библиотека България “

15:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Петър Чухов – „Поезията е всемогъща, но е лош слуга и жесток господар. При нея е както в любовта – трябва да си готов на всичко.“ ~ Петър Чухов в интервю за hidhviewart.com
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

15:00 Щанд № 329
Среща с автограф с поета и писателя Роман Кисьов и книгата му с поетични прози „Насън и наяве“. – Среща с автограф с поета и писателя Роман Кисьов и книгата му с поетични прози „Насън и наяве“. „В новия си сборник с прозаични (но не само) миниатюри Роман Кисьов е постигнал изчистения минимализъм на мъдреца, без обаче да се отказва от дарбата си на поет и художник, който с няколко щриха може да сътворява не само картини, но и цели светове“, казва за книгата поетът Петър Чухов.
Представя издателство „ ЕРГО “

15:00 Щанд № 319
Заповядайте на щанда на ИК „Хермес“, за да се срещнете с авторката на „Преобърнати съзвездия“ и „Странстващият албатрос“ и да си вземете книга с автограф!
Представя издателство „ Хермес “

15:00-17:00 Щанд № 213
Гостува Петя Богданова със стихосбирката си „Посоки на телата“ – Петя Богданова ще представи дебютната си стихосбирка „Посоки на телата“.
Представя издателство „ Потайниче “

16:00 „Перото“, НДК
Истории за слушане – Storytel представя най-новите си оригинални истории, написани специално, за да бъдат слушани. Мозъкът не различава четенето от слушането. Но винаги различава добрата история. Ще ви срещнем с Мадлен Алгафари, Мария Касимова-Моасе, Мария Николова и Васил Попов – най-новите автори на аудиосъдържание. А актьорите Богдана Трифонова, Йоанна Темелкова и Владимир Пенев ще прочетат от техните истории.
Представя издателство „ Storytel “

16:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Елена Алексиева – „Тема на разказите на Елена Алексиева е природата на човешкото. Те мерят степените на чудачество и чешитлък, които природата на човешкото може да понесе, изпитват устоите ѝ при сблъсъка с абсурдите и нюансират тънката мяра между реалното и нереалното. С много ирония, но и с много топли цветове, с фин усет и с богат, разгъващ силата си език, Елена Алексиева събира нишките от трудното живеене на въпросните малко странни хора, на които привидно все нещо не им достига, макар дълбоко в себе си да крият доказателствата за щастието.“ ~ Амелия Личева
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

16:00 Щанд № 118
Безбука – книга с автограф с Боян Йорданов и Симона Янакиева
Представя издателство „ FOX book café “

16:00-20:00 Щанд № 329
Среща с автограф с писателя Сибин Майналовски и новия му роман „Завръщане в Зелената котка“ – Среща с автограф с писателя Сибин Майналовски и новия му роман „Завръщане в Зелената котка“. „И великите магове обичат и обичат да мразят, падат си по хапването и падат под масата, а приключенията за тях са ежедневие и спасяването на светове – дребна работа. Но нищо не се е случило, ако за него не се разказва в Зелената котка“, твърди писателката Елена Павлова.
Представя издателство „ ЕРГО“
16:30-18:30 Щанд № 205
„Среща с автограф Максим и Стефан Иванови, автори на книгата „Неверест“ – Среща с читатели на издателство „Вакон“ и авторите на книгата „Неверест“. Разговор и подписване на книги.“
Представя издателство „ Вакон“

17:00 Щанд № 319
Книга с автограф от Александър Чобанов – Заповядайте на щанда на ИК „Хермес“, за да се срещнете с писателя и сценарист Александър Чобанов, автор на „Дъждът оставя следи“, „Хлапета“, „Неотминало“!
Представя издателство „ Хермес“

17:00 Щанд № 209
Представяне на том 3 Прозрения за българите, Историография на Георги Стойков Раковски
Представя издателство „ Хелипол“

17:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Васил Панайотов – „24 часа труд“ е бърз и откровен преход през Прехода. Нашият, но най-вече неговият. За свободата и за избора да не участваш в играта, въпреки че си поканен на масата, докато тече раздаването.“ ~ Миролюба Бенатова
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45 “

11:00 Щанд № 118
Как се пише сьомга? – книга с автограф с Вероника Любенова
Представя издателство „ FOX book café“

18:00 Щанд № 315
Лемур Премиера на „Трите смърти на Америгор“ от Арсен Мердански – Едно дългоочаквано събитие, на което най-сетне ще разберем кой е Арсен Мердански и как неговият тайнствен тефтер попадна в издателството. Ние също не сме срещали този загадъчен господин с неподражаемо чувство за хумор и изключително оригинално мислене, но сме влюбени в неговата книга.
Представя издателство „ Лемур“

18:00-20:00 Щанд № 213
Гостува Ивета Владова със стихосбирката си „Разпадам се до атоми“ – Ивета Владова ще представи дебютната си стихосбирка „Разпадам се до атоми“.
Представя издателство „ Потайниче“

12 декември (неделя)

11:00 Щанд № 118
Експедиция „Коледни бисквитки“ книга с автограф и среща с Бояна Цветанова Минковска и Мелина-Елина Бондакова
Представя издателство „ FOX book café“

11:00:00 – 15:00 Щанд № 210
фотографът Иван Шишиев, автор на албума „Литературна София – е се срещне с читатели и ще дава автографи на големия щанд на изд. „Кръг“ (етаж 2)
Представя издателство „ Кръг“

11:00-12:00 Щанд 312
Среща с автограф с Екатерина Костова
„Това е книга за завръщането. Не просто във физически смисъл, а в духовен. Подобно раковина, тя събира моите срещи със самата мен и емоционалните състояния далече от голяма част от близките ми хора. Плод е и на запознанствата ми с българи, които отдавна живееха далече от родния си дом, но не спираха да го сътворяват във всеки миг, когато можеха, без да спират да си задават въпросите: Кой съм аз? Къде е моят дом? Защо тръгнах? Ще се върна ли?“ ~ Екатерина Костова
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

12:00 Щанд № 319
Книга с автограф от Христо Добротинов – Заповядайте на щанда на ИК „Хермес“, за да се срещнете с авторa на книгите „В търсене на холивудския прислужник“ и „Светулките ще ти покажат пътя“!
Представя издателство „ Хермес“

12:00 Щанд № 209
Представяне на Живот за Цялото от Учителя – Беинса Дуно
Представя издателство „ Хелиопол“

12:00 Щанд № 312
Среща с автограф с Георги Господинов – „Това, което ми дава надежда, е, че изкуството, книгите, картините, музиката свидетелстват – имало е и преди такива времена, но те са отминавали и човекът е оцелял. Надявам се, че науката и цялото натрупано знание и култура се мобилизират в такава ситуация и минават на друг етап. Вярвам, че човекът е жилаво и способно да се учи същество. Може би най-сетне ще започне да проумява, че не е всесилен, а е част от живота, от цялата тази сложна и светла мрежа на живота. Ни повече, ни по-малко. И това всъщност е по-важно. И то в известен смисъл е всичко. Част от живота сме.“ ~ Георги Господинов
Представя издателство „ ЖАНЕТ 45“

13:00 Щанд № 329
Среща с автограф с писателите Райна Маркова и Петър Тушков, които ще представят новите си книги „Влажна зона“ и „Блуграс“- Среща с автограф с писателите Райна Маркова и Петър Тушков, които ще представят новите си книги „Влажна зона“ и „Блуграс“. „Влажна зона“ подхваща една маргинална у нас, но не и за световната литература тема – темата за телесното като метафора за всичко низше, маловажно и несъвършено пред лицето на суперорганизма на обществото. „Блуграс“ са единадесет разказа и една повест, дванадесет модела на миналото, настоящето и бъдещето, където оригинални идеи и ясен, красив език изграждат редкия обект, наречен истински добра литература.
Представя издателство „ ЕРГО “

13:00-15:00 Щанд № 213
Гостува Елена Зелена Бърдарова с разказите си „Другата Елена“ – Популярната в интернет Елена Зелена Бърдарова ще представи дебютният си сборник с разкази „Другата Елена“
Представя издателство „ Потайниче “

13:00 Щанд № 113
Среща с автограф със Захари Карабашлиев – Захари Карабашлиев ще гостува на „Софийския международен панаир на книгата“ във връзка с новата си книга „Опашката“, която излезе през февруари 2021 г. Почитателите му ще имат възможността да разговарят с него и да получат автографи.
Представя издателство „ Сиела “

13:00 Щанд № 209
Представяне на “Вземане и даване“ от Беинса Дуно
Представя издателство „ Хелиопол“

13:00 Щанд № 212
Представяне на украинската писателка Анна Багряна и поета и преводач Димитър Христов – Представяне на романа на Анна Багряна „Досадникът“ – разказ за един амбициозен млад мъж, който се възползва от недъзите на нашето време. В събитието ще вземе участие и поетът и преводач Димитър Христов (стихосбирката „Спасяване на красотата“).
Представя издателство „ Персей/ Изида“

14:00 Щанд № 212
„Яша Далматинеца“ от Ивана Бърлич-Мажуранич – представяне от преводачката Таня Попова – Четирикратно номинираната за Нобелова награда хърватска писателка разказва в своя исторически роман за края на XV век, когато един благороден млад мъж се превръща от роб във визионер и военачалник. В романа има много отчетлива българска следа
Представя издателство „ Персей/ Изида“

14:00 Щанд № 319
Книга с автограф от Иван Станков – Заповядайте на щанда на ИК „Хермес“, за да се срещнете с писателя Иван Станков и да си вземете книгата му „Вечерна сватба“ с автограф!
Представя издателство „ Хермес“

14:30-15:30 Щанд № 205
„Среща с автограф Симеон Идакиев, автор на книгите „Омагьосаните острови“ и „От Олимп до Тибет“ – Среща с читатели на издателство „Вакон“ и пътешественика, журналист и писател Симеон Идакиев. Разговор и подписване на книги.“
Представя издателство „ Вакон“

15:00 Щанд № 118
За майстора и цветовете – книга с автограф с Кристина Тужарова
Представя издателство „ FOX book café “

15:00-17:00 Щанд № 213
Гостува Стефана Белковска с книгите си – Популярната авторка на романтични истории Стефана Белковска ще представи всичките си книги.
Представя издателство „ Потайниче “

16:00 Щанд № 118
Жабокът Витан – книга с автограф
Представя издателство „ FOX book café“

17:00 Щанд № 118
Среща-разговор с Рада Ганкова – преводачка на бразилския роман „Торто арадо“ от Итамар Виейра Жуниор – Рада Ганкова ще ни разходи из Североизточна Бразилия и ще ни запознае с вълнуващата история на баианския народ. Ще научим какво е „торто арадо“ и кое го прави толкова специално.
Представя издателство „ Лемур“