Три дни преди конгреса на БФС, излезе писмо от УЕФА с въпрос за финансирането на футболната база в Бояна

pismo-uefa

Три дни преди конгреса на БФС, разследващият сайт bird.bg публикува писмо от УЕФА към Борислав Михайлов с което европейската футболна централа пита защо се бави строежа на базата в Бояна.

Писмото е от началото на ноември 2013 година от Мишел Платини към президента на родната футболна централа Борислав Михайлов и е относно забавяне в изпълнението на проекта за строеж на базата, въпреки че от европейската футболна централа вече са превели пари към БФС по програмата HatTrick.

В писмото от УЕФА с тревога отбелязват забавянето и дори заплашват, че ще спрат финансирането, ако строителните дейности не стартират в най-близки срокове.

УЕФА плаща милиони за строежа на Националната футболна база в Бояна, но той дори не е започнал.
Мишел Платини пише на Борислав Михайлов, че проектът се бави и рискува да бъде отписан.
Защо е това тупкане на топката? Кой и как в България иска да спечели от финансовата манна от УЕФА, написа BIRD.BG за разкритията #UEFALeaks

pismo-uefa
Националната футболна база бе открита на 17 ноември, 2016 година.
Базата на територията на резиденция „Бояна“ струва 10 милиона евро, от които 9.5 милиона са по спечелени проекти във ФИФА и УЕФА. Останалите средства за построяването на съоръжението, каквото нито една спортна федерация в България не е изграждала до този момент, са осигурени от бюджета на Българския футболен съюз.

Комплексът по проект на архитектурно бюро „Амфион“ включва три терена, от които единият с изкуствена трева, мултифункционална зала на 1000 кв. метра, корт за тенис, хотелска част за 100 души и новата офис сграда на БФС.

Цялата база е разположена на 60 декара, които са отпуснати на БФС за 30 години с решение на Министерски съвет.

Новият „Дом на футбола“, както ще се нарича централата на БФС, е с разгъната площ 2500 кв. метра, с конферентна зала за 70 души. Хотелът ще разполага с 40 двойни стаи и пет апартамента, разположени на два етажа, за да може да побере два отбора едновременно.

На единия от терените са изградени трибуни за 340 души. Терените ще бъдат използвани за лагери на „А“ националния и младежкия национален отбор на България, както и за юношеските формации.

На откриването на базата присъстваха президентът на УЕФА Александър Чеферин и специалният съветник на президента на ФИФА Джани Инфантино Звонимир Бобан.