Нов национален стадион- западно от жк „Люлин“, поиска Фандъкова

fenove-botev-plovdiv

Новият национален стадион да се построи западно от жк „Люлин“. Това предложи кметът на София Йорданка Фандъкова на предизборен диспут в предаването „Референдум“ по БНТ.

„От опит зная, не само когато има сериозни футболни мачове, когато има концерти, това блокира цялото движение в центъра. Заедно със спортното министерство работим в последните години и вече проучихме пет терена, които да са в по-отдалечени жилищни райони, но в същото време да са комуникативни, близо до спирки на метрото и до големи булеварди“, обясни тя мотивите стадионът да бъде в крайградската зона.

КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ НОВИЯ НАЦИОНАЛЕН СТАДИОН

За нея най-подходящото място е в район „Люлин“, западно от Околовръстния път. Предстои удължаване на метрото дотам.

„Финансирането ще бъде национално, няма да бъде от бюджета на София. Но аз настоявам много отдавна да се премести националният стадион“, изтъкна Фандъкова.

Досега е обсъждана като възможна локация за новия стадион свободният терен между метростанциите „Сливница“ и „Обеля“. Главният архитект на София Здравко Здравков посочи това място през октомври 2018 г., защото е с много добра комуникация.

Друго спрягано място е терен, северно от бул. „Ломско шосе“, както и квартал Враждебна и преустройство на стадион „Славия“ в Овча купел.

ЦСКА С ПОРЕДНА СТЪПКА В ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ СТАДИОН