България има олимпийска шампионка

ivet-goranova
Снимка: БОК Константин Андонов startphoto

21-годишната Ивет Горанова спечели олимпийската титла в карате до 55 кг след победа на финала над украинката Анжелика Терлюга.  Това е първо олимпийско злато на България от 13 години насам.

Българката се състезава в категория до 55 кг. в дисциплината „кумите“. До олимпийската титла Ивет достигна след пет победи.

Ивет Горанова е родена в Плевен и се състезава за клуб „Петромакс“. Студентка е в Стопанската академия в Свищов. Тя ще получи специално отличие от ръководството на академията при честването на 85-годишнината от основаването й през ноември, това каза пред БТА ректорът проф. Мариана Божинова. Ивет е завършила през тази година първи курс в академията в специалността „Икономика на търговията“ с висок успех. Ректорското ръководство и Студентския съвет са я наградили още при спечелването й на олимпийската квота преди два месеца. Горанова се обучава с индивидуален учебен план заради високите си спортни постижения и необходимостта от тренировки, но се е явявала на всички изпити, които е трябвало да се проведат присъствено.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпрати поздравителен адрес до Ивет Горанова, която извоюва титлата в турнира по карате на Олимпийските игри в Токио.

„С огромна радост и гордост Ви поздравявам за завоюваната титла в дебюта на карате на Олимпийските игрите в Токио. 13 години по-късно България има олимпийско злато от най-големия спортен форум. Благодаря Ви за уникалните емоции през днешния ден! Този огромен успех зарадва всички българи и доказа, че упоритият труд и талантът се възнаграждават. Вашите безспорни качества заслужено Ви отредиха място на най-високото стъпало на почетната стълбичка и вписват името Ви в историята на българския спорт. Радвайте се на успеха си и бъдете все така упорита и смела по пътя напред към поредните върхове! Вярвам във Вашите бъдещи успехи! От сърце Ви желая да продължавате да представяте достойно България и да постигате следващите си големи цели в спорта!“, посочва министърът в поздравителния адрес до олимпийската ни шампионка.

Държавният глава Румен Радев също поздрави Ивет Горанова за спечеления първи за България златен медал на Олимпийските игри в Токио. Президентът проведе телефонен разговор с българската шампионка. „България е горда с този убедителен успех, постигнат с много труд и всеотдайност“, заяви Радев в разговора си с Ивет Горанова.