Затвориха Женския пазар

женския-пазар

Столичната полиция затвори Женския пазар в София. Решението за преустановяване на търговската дейност на пазара е взето след консултация със Столична община и РЗИ. Причината е множество сигнали и установено масово неспазване на противоепидемичните мерки. В района е засилено полицейското присъствие. Преустановени са всички търговски дейности в района на пазара.

Здравният министър Кирил Ананиев забрани функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси утре, 12 април, когато е Цветница. След това те ще бъдат отворени до сряда, като дотогава търговците могат да реализират своята продукция, в т.ч и бързо развалящите се стоки и продукти, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч социална дистанция, изисквания за лична хигиена, лични предпазни средства и дезинфекция, пише в заповедта.

Това обаче е крайният срок, до който борсите и пазарите ще работят. След това –  от 16 април, четвъртък, кооперативните пазари и цветните борси отново ще бъдат затворени, но този път до второ нареждане, тоест по преценка на Ананиев.

Министерството на здравеопазването използва поредната заповед – втора за днес, за да „напомни“ на всички граждани, че трябва стриктно да спазват ограниченията за социална дистанция и излизане от дома при крайна необходимост.

Вчера бе въведен контролиран достъп и еднопосочно движение на Женския пазар. Бяха обособени отделни места за вход и изход, така че да не се смесват потоците от хора. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговците и клиентите, както и използването на лични предпазни средства. На Женския пазар бяха поставени и чешми за дезинфекция. Подобни мерки са въведени и по другите общински пазари в столицата. Служители на Столичната Регионална здравна инспекция и СДВР ще следят за спазването на реда.