Започва работата на терен по издигането на „Един човек“ в центъра на София

edin-chovek

Започва работата на терен по издигането на „Един човек“ на площадка „Мавзолей“, съобщават от Столичната община.


С поставянето на ограда и подготовка на площадката за монтаж на високотехнологичната интерактивна инсталация започва действителната работа по проекта „Един човек“ на Венелин Шурелов. Творбата беше одобрена за подкрепа в първото издание на Програма „Навън“ на Столична община. 15-членна комисия с участието на експерти от Софийската градска художествена галерия, министерството на културата, обществено-експертния съвет по устройство на територията, градски дизайн и реклама и независими външни експерти избра „Един човек“ сред общо 18 проекта в първата конкурсна сесия на Програмата.


Водещите изисквания към предлаганите произведения бяха висока художествена стойност и иновативност, които да помогнат за постигане на по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на София. Изграждането на инсталацията се финансира от Програма „Навън“ на Столична община. Инсталацията „Един човек“ представлява 13-метрова фигура, изградена от модулна стоманена, фермова конструкция и двустранно разположение LED екрани. Към екраните се подава динамично съдържание, което се генерира от специално създаден алгоритъм в два режима. При първия се получава сигнал от две камери, разположени върху фигурата.

През определен интервал от време повтарящ се кратък запис от видеонаблюдението се качва като фрагмент върху екраните, като всеки от тях е „уловил“ един или няколко минувачи. Така голямото „екранно тяло“ ще изглежда съставено от множество други по-малки фигури. На всеки кръгъл час видео стриймингът се вдига в „цял формат и позволява на зрителя да нанесе силуета си в контура на фигурата. Вторият режим е генериран от анализ на информация за времето в София.


Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а „Един човек“ ще бъде на разположение на града до декември 2021 г., съобщават от Столичната община.

Шурелов откри своя самостоятелна изложба „Ротации“ в Париж на 19 септември. С нея започна есенният сезон на Българския културен институт във Франция. Той е сценограф и преподавател в магистърската програма „Дигитални изкуства“ на Националната художествена академия в София.

През октомври 2018 г. на мястото на мавзолея беше монтирана Бронзовата къща, творба на живеещия в Австрия творец Пламен Деяноф. Тя бе експонирана до февруари 2019 г.