Започва основен ремонт на ул. „Йосип Щросмайер“ 

remont-shtrosmayer

На 14 май 2024 г. (вторник) започва първият етап от основния ремонт на ул. „Йосип Щросмайер“ в район „Илинден“. Дейностите ще се извършват от пресечката на ж.п. линията: Перник-София до ул. Крум Стоянов, без последната да бъде затваряна за движение. Индикативният срок на работа е 30 календарни дни.

От районната администрация е осигурено алтернативно трасе за законно преминаване между ул. Кукуш и към/от индустриалната зона през т.нар „уличка зад А1“.

Началната дата на втория етап е 13 юни 2024 г. и същият ще се състои в порядък от 76 дни или със завършване до 28 август 2024 г. Ремонтът ще продължи до ул. Скопие, като ул. „Пражка пролет“ остава отворена за движение. Третият етап включва затваряне на дясното пътно платно от ул. „Пражка пролет“ до ул. Скопие, което ще се случи на 28 август 2024 г.  Във връзка с това, се разкрива временна автобусна линия 82А като допълнение към редовната, която ще преминава по бул. Сливница, ще завива по ул. Адам Мицкевич и продължава по ул. 3019, ул. 3020 и ул. Кукуш, както е описано в схемата.

Ето какво написа във Фейсбук профила си кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски:

Изключително съм щастлив, че в последните 3 месеца успях да се преборя за преработване и оптимизиране на проекта, така че да получим една изцяло функционална и удобна улица, а не още от същото.

В стария проект се предвиждаше обособяването на 4 ленти за движение по 3,5 метра, като се предвиждаше премахването на ВСИЧКИ места за паркиране по улицата. Отделно, кофите за боклук отново щяха да са в джобове/на половината на пътното платно, допълнително пречещи на колите и стесняващи и без това тесния тротоар откъм ж.к. Св. Троица. Не бяха предвидени отделни ленти за ляв завой към квартала, нито стоянка за таксита, нито трасе за алтернативен транспорт, нито няколко нови пешеходни пътеки.

За преработването на проекта съм се ръководил от това да се повиши пътната безопасност, но и пропускливостта на улицата за всички участници в движението и съм изключително горд, че след редица срещи и разговори го постигнах. Ще има две нови пешеходни пътеки – при ул. Русе и ул. Пражка пролет, като при първата улица ще бъде оправена и геометрията на кръстовището. Запазва се успоредното паркиране по цялото протежение на западния тротоар на ул. Щросмайер, кофите за боклук по новия стандарт, с изключение на една точка, ще бъдат разположени в страничните улички, за по-голямо удобство на гражданите и извозващата техника, без да се затормозява трафика. Ще се обособи стоянка за таксита преди кръстовището с ул. Габрово и ще бъде изградена двупосочна велоалея по протежение на източния тротоар, която ще бъде продължена на запад до входа на Западен парк, на изток до бул. Сливница покрай затвора и ще се свърже с предстоящата за строеж такава по малката ул. Скопие в район Сердика. Обособяват се 3 ленти по 3 метра за автомобилно движение, като средната лента ще бъде алтернираща такава за ляв завой към Св. Троица и Фондови жилища. По този начин ще се повижи пропускливостта на улицата, пътуващите направо няма да чакат завиващите, а и драматично ще се улесни движението и на автобусите.

Сега си представете как можеше да изглежда ул. Кукуш, ако беше наистина помислено за хората преди нейния ремонт миналата година.

Отделно, от районната администрация осигурихме алтернативно трасе за законно преминаване между ул. Кукуш и към/от индустриалната зона през т.нар „уличка зад А1“, която представлява частен терен, а не неизградена улица попадаща в уличната регулация. Благодаря на собствениците за безпроблемната комуникация и съдействие. Ще бъде въведена ВОД като се забранява престоя и паркирането по тази отсечка.

Ремонтът ще продължи цяло лято и е разделен на 3 етапа:

Етап 1️⃣ с продължителност 30 дни, от 14.05.24 до 12.06.24 – участък от ж.п. линия Перник-София до ул. Крум Стоянов (без затваряне на същата).

Етап 2️⃣: -76 дни – от 13.06.24 до 27.08.24 – участък от ул. Крум Стоянов до ул. Скопие (ул. Пражка пролет е отворена за движение).

Етап 3️⃣: – 25 дни от 28.08.24 до 21.09.24 – затваряне на дясното платно на ул. Щросмайер в участък от ул. Пражка пролет до ул. Скопие.