Започна ремонтът на Розариума в Борисовата градина

rozaarium
Снимка: Столична община

Започна ремонтът на Розариума в Борисовата градина в София, разположен непосредствено до Националния стадион „Васил Левски“. Той трябва да е готов до половин година, а общата стойност на проекта е малко над 600 хил. лв., съобщиха от Столична община.

Реконструкцията му започна преди дни и ще продължи 180 дни. В рамките на строителните дейности ще бъдат подновени настилките, ще бъдат изграждени ВиК инсталации, електро инсталации, автоматизирана поливна система, парково осветление. Предстои изграждане и на декоративен фонтан с помпено оборудване, както и поставяне на специални конструкции за поддържане на увивните видове. 
По проект в Розариума ще бъдат засадени и ще започнат да се отглеждат над 2000 рози от различни видове чайно-хибридни, полиантови, миниатюрни, щамбови, увивни и катерливи рози.

Розариумът е част от Борисовата градина от началото на миналия век. За пръв път той е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който събира няколко селскостопански постройки, обособява алеи от рози и започва да организира ежегодни изложби на цветя там.

 

Първата мащабна реконструкция на Розариума е през 1934 г., когато в него са засадени 1400 рози, донесени за целта специално от Германия.