Улица „Съборна“ става пешеходна зона от 4 юли

saborna-ulica

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли. Днес Столичният общински съвет с подкрепата от всички съветници, освен “Патриотите”, взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на София.

Проектът, разработен от Спаси София, гл. арх. Здравков и зам.-кмета по транспорта, г-н Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците Леге и Цар Калоян с цел улесняване на живущите и бизнеса в района. “Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа.” – обясни независимият съветник Бонев.

Градските активисти разказват, че в преобразяването на ул. Съборна за първи път ще бъде приложен тактически урбанизъм – с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.

“Убеден съм, че това е само първата крачка от създаването на спокоен пешеходен център. Ние от Спаси София продължаваме да работим по следващи предложения, които да направят града ни по-красив и удобен. Новата велоалея по бул. Патриарх Евтимий ще свърже 6 съществуващи вело трасета, а с БУС лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, правим центъра по-достъпен за гражданите. Докато другите европейски столици правят смели крачки напред, ние не можем да си позволим за пореден път да бездействаме. Въпреки опитите за политически интриги, успяхме да убедим и обединим общинските съветници да работят за устойчиво и екологично развитие на столицата.” – обясни общинският съветник Борис Бонев от Спаси София.