Улица в София ще носи името на Боян Петров

ulica-boyan-petrov

Столичният общински съвет одобри именуването на няколко безименни улици на територията на София. Предложенията са внесени от районните кметове, след съгласуване с жителите на съответните квартали. В район „Триадица“, по идея на местната общност в „Манастирски ливади“, улица с гледка към Витоша ще носи името на Боян Петров. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Алпинистът изчезна през 2018-а година в Хималаите при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Въпреки издирвателните операции обаче, неговото тяло така и не беше намерено и така алпинистът остана завинаги в планината на 45-годишна възраст.

Друга улица в район „Младост“, близо до Американския колеж, ще носи името на проф. арх. Борислав Стоянов. В район „Студентски“ две улици се кръщават на проф. Атанас Тинтеров и съответно Йордан Стратиев.

В район „Витоша“ безименна улица ще се казва акад. Иван Салабашев, а в район „Нови Искър“ се именуват улици „Братковица“ и „Житен клас“. Три улици в район „Панчарево“ получават наименованията „Теменуга“, „Димовска бара“, „Калфин рид“.

По предложение на общинския съветник от ВМРО Димитър Антов площад от безименно понастоящем пространство ще носи името на американския президент Удроу Уилсън.