Църквата не одобрява проекта за реконструкция на пл. „Св. Неделя“

Студио Фуксас Площад Света Неделя

От църквата не харесват проекта за реконструкция на площада. Смятат, че ще се прекъсне нормалният църковен живот в храма. Няма да има достъп на коли – например колата на патриарха, линейки, коли, които возят майки и бебета. Това обяви отец Кирил Попов, енорийски свещеник в храм „Света Неделя“, на обсъждане в Съюза на архитектите в България (САБ), като отбеляза, че е пратеник на Софийската митрополия.

Вторият проблем е, че ще се затвори входът на Митрополията откъм площада и патриархът, който живее там, ще трябва да влиза откъм улица „Калоян“. Това пък щяло да доведе до реконструкция на Митрополията и събаряне на част от стената ѝ, която е културна ценност.

ПО ПРОЕКТ НА СТУДИО ФУКСАС, ЩЕ БЪДЕ ОБНОВЕН ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“ /СНИМКИ/

Да изрази мнението на Митрополията беше натоварен отец Кирил Попов от църквата. Общината пък възложи проекта да защити един от членовете на журито в конкурса арх. Ясен Кьосев. Според него, нищо от това, от което се страхува църквата, няма да се случи.

На площад „Св. Неделя“ има три важни сгради, свързани с историята и настоящето на Българската православна църква. Това са църквата „Св. Неделя“, Софийската света митрополия и Богословският факултет. По мнението на Митрополията, проектът на арх. Фуксас не е взел предвид това важно обстоятелство и е прекалено футуристичен.

проект-площад-св-неделя

Отец Кирил Попов, храм „Св. Неделя“: Едни стъклени навеси, които да събират дъждовна вода и да бъдат резервоари за фонтаните, отделно да събират слънчева енергия и да можеш да си зареждаш телефона, това ли е най-важното за центъра на столицата ни?

Арх. Явор Кьосев, член на журито в конкурса: Тези осветителни тела са един флирт с темата за енергоефективността. Мисля, че духовната вярност е съвместима с високата технологичност.

Отец Кирил казва, че според проекта, естакадата пред църквата щяла да бъде премахната. А тя служела за литийни шествия и за минаване на коли по нея. Според проекта вече никакви коли нямало да могат да спират около храма, било дори линейки или пожарна, или колата на патриарха.

ПЛОЩАД „СВ. НЕДЕЛЯ“ – ИСТОРИЧЕСКИ ОБЛИК НА ПЛОЩАДА, НО ОСЪВРЕМЕНЕН С ФОТОВОЛТАИЦИ

Отец Кирил Попов, храм „Св. Неделя“: В този проект, както се представя, църквата става един вид музей, могат само да влизат пешеходци вътре. Проектът не нарушава църковния живот, а той го прекъсва.

Въпрос: Естакадата ще остане ли?

Арх. Явор Кьосев: Разбира се, тя ще остане.Това е според мен недоразумение, което идва от широкопубликуваната тримерна визуализация, почти зенитна.

Ще има промени и за Софийската света митрополия, която е на площада, казват от църквата.

Проектът предвижда още входът към Софийската митрополия да бъде затворен и патриархът и митрополитите да влизат откъм улица „Калоян“.

площад-света-неделя-фуксас


Отец Кирил Попов: А се предлага да се избие оградата към цар „Калоян“, което е безумие. Една ограда, която е уникална.

Арх. Явор Кьосев: Не би се одобрил в никакъв случай проект, който предвижда пробиване, преместване, разместване и т.н.

Проектът не e завършен и все още има възможност за промени.