Три улици в центъра на София стават пешеходни през уикендите

Три централни улици в София да бъдат пешеходни през 10 уикенда на летните месеци. Това предлагат група общински съветници от ГЕРБ-СДС. Проектът носи името „Зелени улици“ и целта му е да намали вредните емисии и да даде шанс на столичани да се придвижват необезпокоявано в центъра пеша. Предложението ще бъде разгледано на заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 9 юли. 

Става въпрос за улиците „Сан Стефано“ между Цариградско шосе и „Янко Сакъзов“, ул. „Иван Шишман“ от ул. „Юрий Венелин“ до улица „Граф Игнатиев“. Третата локация е ул. „Ангел Кънчев“, от площад „Гарибалди“ до ул. „Гладстон“.

„Предлагаме 10 уикенда, които да стартират от 17 юли до 22 септември и започваме с три улици от историческия център на нашия град. Ние искаме, когато освободим улиците от автомобили, да осигурим и свързаността между парковете и градините. В случая от парка „Заимов“, през Докторска градина до Борисовата градина, оттам се влиза по „Граф Игнатиев“ и стигаме до Седмочисленици“, обясни председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева.

Улиците са избрани след преброявания, които са показали, че пешеходците по тях са 70-80 процента. Освен това те осигуряват свързаност с различни паркове и градини – „Заимов“ Докторската градина, Борисовата градина и тази при „Св. Седмочисленици“.

На 22 септември, в последния ден от Европейската седмица на мобилостта, по традиция за коли ще бъде затворен изцяло историческият център на града.

Ще се осигури място за паркиране на колите на живеещите по трите улици. Те ще могат да паркират в съседни зони или на паркинга при метростанция „стадион Васил Левски“, учточни зам.-шефът на транспортната комисия Зафир Зарков.

Колегата й от ГЕРБ и зам.-председател на транспортната комисия в общинския съвет Зафир Зарков отбеляза, че за автомобилите на живущите в тези райони ще бъде осигурена възможност за паркиране, извън пешеходните пространства, които ще бъдат обособени от петък до неделя.

‘Освен че ще бъде осигурено място за паркиране на живущите в съседните улици, се предвижда да има възможност на паркинга на стадион „Васил Левски“ за периода на затварянето на тези улици на всички, които притежават винетни стикери от конкретните улици, да имат възможността да паркират там“, уточни той.