Терминал 3 на летище „София“ ще се строи от началото на 2026 година

sofia-airport-airplanes-letishte-sofia

Планирано е изграждането на Терминал 3 да започне през първото тримесечие на 2026 г, а строителството да продължи 3 години, каза за БНР Хесус Кабайеро – директор на „СОФ Кънект“ – концесионер на летището.

Миналата година  комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров разказа пред БНТ, че Терминал 3 ще е свързан с Терминал 2, което ще доведе до допълнителни икономии за летището.

Проектира се и специална зала за събития, посочи Бъчваров. „Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището заради очакван ръст на трафика

7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище „София“ през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали летището се е възстановило напълно след пандемията той отговори:

„По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията“.

През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище „София“, като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни – от и до 28 дестинации. За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол, каза още Хесус Кабайеро. 

Той посочи още, че до края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева. До момента са инвестирани 60 милиона, а до края на годината още 40. 

Започна изграждането на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, смяната на багажната система, както и зоната за хранене, през следващата година ще има ново оборудване, с което да се увеличи капацитета при проверките за сигурност.