Светещи букви за 100 000 лева сменят инсталацията „Един човек“. Макет на панелен блок ще е къщичка за патици в езерото „Дружба“

svetesti-bukvi-mavzolei
визуализация: Програма "Навън"-Столична община

Ще можем да сядаме на светещи букви от безкрайно изречение на площадката зад бившия мавзолей на Георги Димитров в софийската Градска градина, където сега е издигната арт фигура „Един човек“. В езерото на кв. „Дружба“ пък скоро може за видим къщичка за патици с визията на 2 от близките близките жилищни блокове.

Това ще стане след като Столичният общински съвет одобри избора на комисиите за творческа оценка в конкурсите на Общината за проекти по Програма „Навън“. Тя предвижда разполагане на временни художествени инсталации в градска среда в направленията „Градска градина – площадка мавзолей“ и „Открито“.

Общо за 2022 г. са кандидатствали 12 художествени проекта, съобщават от Столичната община. „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било“се нарича творбата, която е избрана от комисията за експониране в на площадка „Мавзолей“. Нейн автор е д-р Красимир Терзиев. Проектът предвижда изписване на текста в кръг, отворен между началото и края на сентенцията, като по този начин публиката ще има възможност за непосредствен достъп до произведението.

Кръгът от светещи в тъмното букви с височина и дълбочина на всяка от 52 см. Окръжността ще е с външен диаметър 12.5 м, а размерите на буквите ще позволяват посетителите да седнат върху тях. 
Авторът обясни, че съвсем съзнателно е проектирал надписа, позовавайки се на идеите на художественото слово от ХХ век, и не е включил пунктуационни знаци, за да може думите „да бъдат изстреляни бързо, без паузи, без бъдеще и минало“.

Макет на панелен блок ще бъде къщичка за патици
  • „Блок в езерото“на Минà Минов е първото, избрано от комисията произведение в новото направление „Открито“. Макетът и платформата „Блок в езерото“ са от разглобяема метална конструкция, покрита с водоустойчиви панели върху два понтона. Общата височина на модела заедно с понтона е 340 см. 
    Авторът обясни, че се е впечатлил от архитектурата на два блока в квартал „Дружба“ и ги е пресъздал под формата на къщичка за патици в езерото. „Работата ми е изключително съобразена и провокирана от мястото. В последните десетилетия изкуството винаги се натоварва с някакви очаквания. Не е достатъчно нещо да е просто естетическо, очаква се да върши някаква полезна работа – да помага на обществото, да се грижи за климата и т.н. Моята къщичка за патици е коментарът ми на това“, коментира Минà Минов.

„Целта на Програма „Навън“ е съвременното изкуство да достига до повече хора, затова избрахме и втора локация, която е в по-периферен район. Нашето желание и цел е съвременното изкуство да се чувства еднакво добре на различни места в града ни, както се случва във всяка една европейска столица“ – заяви при представянето Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столичната община.

Инсталацията „Един Човек“