Студенти от Националната художествена академия нарисуваха стенописи на ограда на ул. „Париж“

ograda-na-ulica-pariz

Студенти от Националната художествена академия, под ръководството на проф. Любомил Драганов, изпълниха свои художествени проекти с техника „сграфито“ на ограда на ул. „Париж“ 1, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. 

Тема на 16 пана на оградата е българският фолклор, като мотивите са изцяло авторски.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с младите художници, които довършват своите стенописи и разгледа работите им. 

Проф. Драганов благодари на столичния кмет за възможността студентите да представят в градска среда свои работи. Нашата специалност „Стенопис“ не се реализира в ателиета и имаме нужда от стени, затова и младите хора оценяват дадената възможност да изпълним този проект, каза проф. Драганов.

Столичният кметът поздрави студентите за прекрасните творби и им пожела да реализират в София още много свои художествени проекти. Тя покани студените от НХА да участват и в други инициативи за облагородяване на столични пространства. Професионално изпълнените стенописи са и начин да се борим с проявите на вандализъм, посочи Фандъкова.       

През миналата година се наложи старата ограда, която беше силно увредена и в аварийно състояние, да бъде премахната и на нейно място да бъде изградена нова. В нишите на старата ограда бяха разположени художествени стенописи, изработени от студенти през 2005 година. Стенописите бяха част от колорита на улица „Московска“ и привличаха столичаните и туристите, преминаващи през централната част на града.

По искане на кмета Йорданка Фандъкова нишите в новата ограда отново ще бъдат изпълнени със стенописи на студенти и по този начин ще се запази видът на оградата. Сградата в имота е със статут на паметник на културата, поради което проектът за изграждане на новата оградата е съгласуван с Министерството на културата.