София ще има нов затвор

Сериозният проблем с местата за лишаване от свобода е в София. Той касае Централния затвор и двата ареста. Границата на реконструкция в тези сгради е достигнала почти своя максимум, трябва да се мисли за едно радикално действие. Вървят подготвителни процедури, които предвиждат строителството на нов софийски затвор на изток от столицата, близо до магистрала „Хемус“.Това заяви пред NOVA заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Ведомството ще реализира проект за изграждане на нов пилотен затвор на територията на Столична община по линия на Норвежки финансов механизъм 2014 – 2021.

Имотът се намира в м. „Брестовете“, кв. Враждебна, гр. София и представлява терен с площ 39 993 кв. м и 5 сгради в него, съобщиха от правителството.

В доклада си за 2019 г. омбудсманът Диана Ковачева препоръча да бъдат закрити 3 места за лишаване от свобода – софийският затвор и общежитията в „Кремиковци“ и във Враца.

Новият затвор с обучителен център обаче ще е новаторски за България, няма да е алтернатива на софийския затвор, в който лежат 700 души, поясни зам.-правосъдният министър проф. Николай Проданов.

Още през лятото жители на кварталите „Левски“ и „Враждебна“ стартираха подписка против строежа на нов затвор в района. Като причина изтъкват, че не искат затвор на 500 м. от жилищата им:

Уважаеми жители на квартал ВРАЖДЕБНА и квартал ЛЕВСКИ,

На 15.07.2020г.Правителството предостави управлението върху имот – публична държавна собственост на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Ведомството ще реализира проект за изграждане на нов пилотен затвор на територията на Столична община по линия на Норвежки финансов механизъм 2014 – 2021. Имотът се намира в м. „Брестовете“,между кв. Враждебна и кв. Левски Г, гр. София и представлява терен с площ 39 993 кв. м и 5 сгради в него.

От така взетото решение ще бъдат засегнати интересите най-вече на живущите в нашите два квартала.Съоражението в което ще бъдат настанени лица,които са извършили престъпления, ще се намира на около 500 м. от нашите домове,от нас и нашите деца.Това е НЕДОПУСТИМО.

В тази връзка,призовавам всеки,който е ПРОТИВ изграждането на този нов затвор на това място да подпише петицията.Същата ще бъде входирана за разглеждане до всички компетентни държавни инситуции.Целта е само една – да се чуе нашият глас и решението за строеж на нов затвор в кв.Враждебна да бъде ОТМЕНЕНО!