Следи от мечка са забелязани в района на хижа Алеко

sledi-ot-mechka
Снимка доц. д-р Момчил Панайотов

В района около хижа „Алеко“, са забелязани следи от мечка. Това съобщиха във „Фейсбук“ страницата на природния парк „Витоша“. В Парка освен мечки живеят и много други представители на животинския свят. Планината се обитава от сърни, елени, диви свине, вълци, лисици, зайци и др. Мечката е приоритетен животински вид за Европа. Тя е била изчезнал вид на Витоша. Появила се е отново след предприетото мащабно залесяване в началото на миналия век и обявяването на планината за Природен парк.

Призоваваме туристите да се движат само по маркирани пътеки и да спазват правилата за безопасност в планината

Снимкa: доц. д-р Момчил Панайотов

Най-добрият начин да се предпазим от среща с мечка е превенцията. Когато хората се движат в група, те разговарят помежду си. Мечките усещат приближаването им и се отдалечават.

Над 15 мечки има на Витоша и не е изключено да ги срещнете, когато сте на разходка в планината. По принцип мечките не са агресивни животни, изключение правят майките, които защитават малките си. Колкото и да е трудно, трябва да се запази самообладание и спокойствие.

Един от най-разпространените съвети когато видите мечка в гората, е да се правите на умрял, но това не е точно така. Всъщност необходимо е просто да запазите спокойствие.

Дамян Дамянов -директор на Югозападното държавно предприятие, България: Да не правите никакви движения, тъй като стреса при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика ответна реакция.

Друг съвет е когато се разхождате в гората , да си подсвиркате и да си говорите, за да може мечката да ви чуе и да се отдалечи. 99 % от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Останалите около 1 % не отказват животинска храна и много рядко-ако започне да се храни само с месо мечката се превръща в стръвница. На Витоша стръвница е засичана за последно преди 12 години. Слизала във Владая и се хранела с домашни прасета.