Събориха сградата на бившето хърватското посолство (видео)

sgrada-harvatsko-posolstvo

Сградата на старото хърватско посолство в София вече се разрушава с тежка техника. Стотици жители на града и квартала изразиха недоволството си. Планирано е на нейно място да се появи 7-етажна сграда с търговски обекти. 

За това алармираха от „Спаси София“ преди дни. „Къщата на ул. Велико Търново 32 беше един от най-добре запазените автентични образци на междувоенния модернизъм в България, като до самото ѝ разрушаване беше поддържана в добър вид. Уви, въпреки усилията на жителите на квартала, които отдавна се борят за спасение на старата къща, съдбата ѝ бе решена от поредната проява на алчност и желание всяко кътче на София да бъде застроено за максимална печалба“, отбелязват от гражданската организация в своя Facebook.  

Сградата на бившето посолство се намира в сърцето на София в близост до Докторски паметник в район, който е добре познат с историческите си и архитектурни паметници на културата.

Те настояват Министерство на културата, НИНКН и Столична община да работят заедно, за да гарантират, че ще бъдат възстановени всички свалени статути на защита на сградите, носещи духа на стара София. И посочват, че все още нямат отговор за направените от тях 6 предложения за възстановяване на статут на стари сгради. Тя искат да бъдат преработени подробните устройствени планове, така че „да не допускат масово в централната част на града на мястото на къщи да изникват огромни блокове“. Според тях трябва да бъдат осигурени необходимите средства за ремонт и възстановяване на всички онези стари сгради, които днес са в „плачевно състояние“.

Не приемам за честно заради нечие бездействие и необясними действия, да изгубим още една знакова сграда в сърцето на столицата. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по повод случващото се със сградата на бившето хърватско посолство на ул. „Велико Търново“ №32. Той уточни, че главният архитект на София Здравко Здравков не е издавал разрешение за строеж на нейно място.  

Веднага след като е узнал за случващото се със сградата на бившето хърватско посолство той е изискал всички документи, свързани с историята на имота, от районния кмет на „Оборище“ Николай Александров от „Демократична България“. „Именно районната администрация, ръководена от кмета на район „Оборище“, е съгласувала план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци – те са изискуемите документи за събарянето“, категоричен е Георгиев.

„Преди по-малко от месец представихме разработка за Актуализация на недвижимите културни ценности на част от територията на Столична община, подготвена от екипа на главния архитект, която е изпратена в Националния институт за недвижимо културно наследство и очакваме издаване на заповед за приемането ѝ от министъра от културата. Целта ни е да бъде върнат или предоставен статут на сгради като недвижими културни ценности, за да бъдат защитени от подобни действия. Убеден съм, че всички трябва да работим заедно, за да съхраним красивия, европейски облик на столицата ни“, категоричен е Георги Георгиев. Повод за реакцията му стана разрушаването на сградата на бившето хърватско посолство в София, на което жители на столицата реагираха остро. Планирано е на мястото й да се появи 7-етажна постройка с търговски обекти.

Вижте видео от събарянето на постройката:

Разрушаване сградата на бившето хърватско посолство. Видео: Булфото